گروه علوم تشریحی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بقیه ا....(عج) ، h_sadraie@yahoo.com
چکیده: (10972 مشاهده)
چکیده
سابقه و هدف: تغذیه احتمالا نقش مهمی در استحکام و سلامت استخوان دارد و برای دستیابی به یک استخوان سالم و مقاوم نیاز به یک رژیم غذایی متنوع و متعادل میباشد. در تحقیق حاضر، تاثیر مواد مغذی انتخابی (کلسیم، ویتامینD و بورون) (Ca، D و B) و مصرف فلوراید (F) بر مقاومت مکانیکی بافت استخوان در موش صحرایی بررسی گردید.
روش بررسی: تحقیق به روش تجربی روی 31 سر موش صحرایی نر از نژاد Albino Wistar در پنج گروه انجام گرفت. گروه اول شاهد، گروه دوم فلوراید (F)، گروه سوم فلوراید و بورون (F+B)، گروه چهارم فلوراید و کلسیم و ویتامینD (F+Ca+D) و گروه پنجم فلوراید و بورون و کلسیم و ویتامینD (F+B+Ca+D) بودند که به مدت 8 هفته تغذیه گردیدند. بورون به میزان mg1، ویتامین D به میزان IU55، کلسیم mg210 و فلوراید به میزان mg7/0 در رژیم غذایی گروهها اضافه گردید. در پایان 8 هفته و پس از انجام آزمایشات، نتایج تستهای بیومکانیک استخوانهای فمور و مهرههای کمری میان گروههای مختلف مورد آنالیز قرار گرفتند.
یافتهها: میزان سفتی استخوان فمور در گروه F+B نسبت به گروههای شاهد، F و F+B+Ca+D افزایش معنیداری داشت. استحکام فمور در گروههای F+B و F+B+Ca+D نسبت به گروه شاهد نیز افزایش معنیداری را نشان داد. تغییر شکل تا نقطه حداکثر استحکام در پنجمین مهره کمری در همه گروهها در مقایسه با گروه شاهد به طور معنیداری افزایش داشته و در گروه F+B+Ca+D نیز نسبت به گروههای F، F+B و F+Ca+D از افزایش معنیداری برخوردار بود (05/0>p).
نتیجهگیری: به نظر می رسد که اثر دو عنصر فلوراید و بورون بر روی سفتی و استحکام استخوان در مقایسه با کلسیم و ویتامین D بیشتر باشد.
واژگان کلیدی: فلوراید، بورون، کلیسم، ویتامین D، استخوان، موش صحرایی.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی دریافت: 1391/7/19 | انتشار: 1391/4/25