گروه مهندسی پزشکی، دانشگاه مازیار رویان، مازندران، ایران ، r.tavakoli@maziar.ac.ir
چکیده: (3225 مشاهده)
سابقه و هدف: یکی از اهداف درمانی علم پزشکی در جوامع کنونی، ترمیم زخم در زمان کوتاهتر و با عوارض جانبی کمتر می باشد. هدف از این پژوهش تشکیل فیلم از عصاره ی گیاه گزنه در بستری از پلیمر طبیعی کیتوسان است که خاصیت ضد میکروبی و ترمیم کنندگی داشته و با عوارض کمتر و در زمان کوتاه تر و سریعتر زخم را بهبود می بخشد.
مواد و روش ها: جهت مطالعه تجربی و آزمایش های مختلف ، فیلم کیتوزان حاوی درصد های مختلف 10٪ ، 20٪ ، 40٪ عصاره گزنه و یک نمونه شاهد بدون عصاره گیاه تولید کردیم. این آزمایشات شامل میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) ، درصد جذب آب ، خاصیت ضد باکتریایی ، درصد تورم ، میزان تجزیه پذیری است.
یافته ها: نمونه با درصد بالای عصاره گیاه نسبت به سایر نمونه ها تخلخل بالاتری دارد و می تواند به عنوان پانسمان مناسب زخم در نظر گرفته شود. با استفاده از دو باکتری گرم مثبت (استافیلوکوکوس اورئوس) و گرم منفی (سودوموناس آئروژینوزا) از بدن بیماران در بیمارستان طالقانی تهران فعالیت ضد میکروبی فیلم حاوی عصاره گزنه و کیتوزان مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر فیلم بر باکتری استافیلوکوکوس اورئوس بهتر از سودوموناس آئروژینوزا است.نتایج با استفاده از نرم افزار آماری پریسم محاسبه شد.
نتیجه گیری: : زخم پوش قابل کنترل باید قادر به جذب ترشحات اضافی از زخم ، اثر ضد باکتری ، صاف و بدون اثر آسیب رسانی به زخم ، قابلیت زیست تخریب پذیر باشد. نتایج این مطالعه نشان می دهد که پانسمان زخم تهیه شده در این پروژه می تواند شرایط یک پانسمان مناسب زخم را داشته باشد.
واژههای کلیدی: زخم پوش،
کیتوسان،
گزنه.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
فیزیک و مهندسی پزشکی دریافت: 1398/2/11 | پذیرش: 1398/7/8 | انتشار: 1399/3/3
ارسال پیام به نویسنده مسئول