بخش تحقیقات غدد درون ریز مرکز پزشکی آیت الله طالقانی (دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی)،تهران،ایران.
چکیده: (14222 مشاهده)
میزان کلسیم ادرار ۲۴ ساعته در ۲۱ زن و ۳۲ مرد سالم بررسی شد. آزمایش در ۲۰ مورد یک بار، در ۳۰ مورد دو بار و در سه مورد سه بار در روزهای متوالی - تکرار شد. میزان کراتینین ادرار ۲۴ ساعته و کلسیم مصرفی نیز بررسی شد که نتایج زیر به دست آمد: میزان کلسیم ادرار در زنان در ۲۴ ساعت به طور متوسط ۱۲۶ میلیگرم بود و بین ۲۲۵-۴۵ نوسان نشان میداد ؛ و در مردان به طور متوسط ۱۷۱ میلیگرم بود که بین ۶۵-۲۴۶ نوسان داشت، متوسط کلسیم مصرف شده در ۲۴ ساعت در زنان ۶۵۰ و در مردان ۸۳۴ میلیگرم بود، متوسط دفع کلسیم ادرار طی ۲۴ ساعت در دو نوبت فقط در یکی از زنان بیش از ۲۰۰ میلیگرم بود و در هیچ یک از مردان بیش از ۲۵۰ میلیگرم نبود. این مطالعه نشان می دهد که میزان مصرف و دفع ادراری کلسیم در افراد سالم جامعه، احتمالا" به علت مشکلات تغذیه ای، کاهش مصرف لبنیات و پروتئین و کاهش در بافت اشعه خورشید به سبب نوع پوشش، بسیار پائین تر از کشورهای غربی است و در مواردی که کلسیم ادرار در دو آزمون متناوب در زنان بیش از ۲۰۰ و در مردان افزون بر ۲۵۰ میلیگرم در ۲۴ ساعت باشد، بهتر است که غیر طبیعی تلقی شود.
تعیین میزان دفع کلسیم از راه ادرار یکی از شاخصهای مهم بهداشتی - درمانی جامعه بوده، از آنجا که این میزان در جوامع مختلف - با توجه به رژیمها و عادتهای غذایی بویژه میزان مصرف لبنیات و همچنین میزان بهره گیری از تابش اشعه خورشید که می تواند متغیر باشد، نگارندگان را بر آن داشت که با انتخاب ۵۳ فرد ۲۰-۴۵ ساله میزان کلسیم ادرار ۲۴ ساعته را در افراد سالم ایرانی بررسی کنند.
تعیین این میزان می تواند جهت شناخت و درمان بیماریهای متابولیک استخوان و مبتلایان به سنگهای کلیوی کشورمان راهگشای مناسبی باشد. گفتنی است که بیماریهای متابولیک استخوان و سنگ کلیه در مملکت ما به وفور وجود دارد و از نظر تظاهرات بالینی با نمونه های مشاهده شده در کشورهای غربی بسیار متفاوت می باشد
از تفاوتهای عمده تظاهرات پاراکلینیکی بیماریهایی نظیر پرکاری اولیه پاراتیروئید در کشور ما - در مقایسه با کشورهای غربی - افزایش جزیی کلسیم خون و کلسیم دفع شده از راه ادرار میباشد به طوری که در بسیاری از موارد میزان دفع کلسیم ادرار در این افراد و همچنین افرادی که به علت بیماری هیپرکلسیوری ایدیوپاتیک دارای سابقه سنگ سازی مکرر در کلیه ها هستند، با توجه به هنجارهای کشورهای غربی، طبیعی محسوب می شود. به زعم مجریان این پروژه، این کاهش ناشی از تفاوت میزان طبیعی دفع کلسیم ادرار در کشور ما، در قیاس با سایر کشورهای غربی می باشد. لذا به کارگیری نتایج بررسیهای انجام شده در این کشورها و تعمیم آن به بیماران ایرانی می تواند به خطای فاحش در تشخیص و درمان این بیماریها منجر شود.
بنا به دلایل یاد شده، تعیین این میزان که تاکنون در افراد سالم جامعه ما مشخص نشده است، می تواند جهت شناخت و درمان بیماریهائی نظیر هیپرکلسپوری ایدیوپاتیک، هیپرپاراتیروئیدیسم اولیه، کمکاری پاراتیروئید در حال درمان راهگشای مناسبی باشد. این بیماریها در ص ورت عدم تشخیص و درمان صحیح و به موقع با عوارض فراوان، امکان دارد هزینه های سنگین درمان را تحمیل کند و گاه مرگ و میر به همراه داشته باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
بین رشته ای ( مدیریت آموزشی، تحقیقات آموزشی، آموزش پزشکی ) دریافت: 1398/12/12 | پذیرش: 1398/12/12 | انتشار: 1398/12/12