جلد 40، شماره 2 - ( 6-1395 )                   جلد 40 شماره 2 صفحات 57-54 | برگشت به فهرست نسخه ها

Azadfallah P, Oujhand H, Rasoolzadeh Tabatabaie K. The role of brain- behavioral systems with addiction relapse. Research in Medicine 2016; 40 (2) :54-57
آزادفلاح پرویز، اوژند حمیده، رسول زاده طباطبائی کاظم. بررسی نقش سیستمهای مغزی رفتاری با عود اعتیاد. پژوهش در پزشکی. 1395; 40 (2) :54-57

دانشگاه تربیت مدرس ، Email: azadfallahparviz@gmail.com

مقدمه: مقایسه­ی افراد معتاد و غیرمعتاد در مطالعات گذشته بیانگر این مطلب بوده است که رفتارهای تکانشی و غیرقابل کنترل افراد معتاد برای به­دست آوردن مواد و سوء­مصرف ممکن است به خاطر تغییر حساسیت در عملکرد سیستم­های مغزی/رفتاری (brain/behavioral systems) باشد. ما در این مطالعه به­دنبال پاسخ این سؤال هستیم که آیا این تغییرات می­تواند با عود یا بازگشت افراد معتاد به چرخه­ی مصرف ارتباطی داشته باشد یا خیر؟ روش بررسی: روش مطالعه از نوع علی-مقایسه­ای می­باشد. به­این منظور از جامعه­ی معتادان ساکن در شهر منوجان، یک نمونه­ی 31 نفره از افراد عود کرده، با روش نمونه­گیری در دسترس، انتخاب شدند و با یک گروه 31 نفره از افرادی که مدت زمان زیادی از قطع مصرف آنها می­گذشت، مقایسه شدند. ابزار مورد استفاده جهت جمع­­آوری اطلاعات، مقیاس شخصیتی Gray-Wilson)) بود. داده­های پژوهشی با استفاده از آزمون T برای مقایسه­ی گروه­های مستقل، مورد تحلیل قرارگرفتند. یافته ­ها: نتایج به­دست آمده از آزمون T نشان داد که میانگین نمرات سیستم فعال­ساز رفتاری (behavioral activation system) و زیرمقیاس جنگ (fight) درافراد معتاد با سابقه­ی عود، نسبت به افراد بدون عود به طور معناداری بیشتر بود. در مورد فعالیت سیستم بازداری رفتاری (behavioral inhibition system) تفاوت معناداری در دو گروه مشاهده نشد. نتیجه­ گیری: با توجه به نتایج پژوهش می­توان عنوان کرد که اولاً؛ ویژگی­های زیستی خاصی به عنوان پیش­آیندهای اعتیاد قابل طرح هستند. ثانیاً؛ در بحث پیشگیری و درمان، توجه به این ویژگی و حساسیت­ها بسیار سودمند خواهد بود.

نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: آسیب‌شناسی
دریافت: 1394/7/14 | پذیرش: 1395/5/20 | انتشار: 1395/7/20