گروه اطفال، بیمارستان لقمان حکیم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، dr.leilamaghsoudi@gmail.com
چکیده: (1286 مشاهده)
سابقه و هدف: تب یک علامت شایع در کودکان است که میتواند سبب تغییر گذرا در آنالیز ادرار کودکان و سردرگمی پزشکان در تشخیص عفونت ادراری وتجویز نابجای آنتیبیوتیک شود. با وجود اهمیت این موضوع، هنوز مطالعه دقیقی برای بررسی شیوع این تغییر گذرا در کودکان تبدار انجام نشده است. بنابراین ما در این پژوهش، یافتههای آنالیز ادرار در کودکان تبدار بدون علایم ادراری که در سال 97-96 به بیمارستان لقمان حکیم مراجعه کردند را بر اساس معیارهای ورود و خروج بررسی کرده و شیوع تغییر آنالیز ادرار این کودکان و میزان بر طرف شدن آن را بعد از قطع تب تعیین کردیم.
روش کار: مطالعه از نوع توصیفی است. آنالیز ادرار400 کودک سه ماهه تا 14 ساله که با شکایت تب در سال 97-96 به بیمارستان لقمان حکیم مراجعه کردند بررسی شده و تغییر آنالیز ادرار این کودکان و میزان برطرف شدن آن بعد از قطع تب تعیین شد. برای همه بیماران کشت ادرار هم در محیط آگارخونی انجام شد که در صورت مثبت شدن کشت ادرار، بیمار از مطالعه و آنالیز حذف شده و سایر اقدامهای تشخیصی و درمانی بر طبق سایر شکایتهای بیمار انجام شده و بیمار بر حسب شرایط، بستری یا ترخیص شد. در صورت یافتن تغییراتی در آنالیز ادرار، علاوه بر پیگیری کشت ادرار برای رد کردن عفونت ادراری آزمایش دوم و سوم آنالیز ادرار بیمار 24 و 48 ساعت بعد از قطع کامل تب دوباره به روش اول انجام شد و نتایج هردو آزمایش در پرسشنامه ثبت و با نرمافزار spss24 تجزیه و تحلیل انجام شده و با هم مقایسه شده است. در صورت تداوم ابنرمالیتی در آزمایش ادرار بعد از قطع تب، بیمار برای انجام سایر اقدامهای تشخیصی لازم به نفرولوژیست کودکان ارجاع داده شده است.
یافتهها: در این مطالعه 400 کودک تبدار، (41 درصد) دختر و (59 درصد) پسردر سنین 36/9± 46/5، (13/3درصد) آنالیز ادرار غیرطبیعی داشتند که 24 ساعت بعد از قطع تب 12/3 درصد بیماران و (1 درصد) بعد از 48 ساعت از قطع تب آنالیز ادرار آنها نرمال شد. بیماران در61 درصد موارد تب به تنهایی داشتند. شایعترین یافته غیرطبیعی در آنالیز ادرار این کودکان پیوری استریل (9/3 درصد) و هماچوری میکروسکوپیک (8/8درصد) بود.
نتیجهگیری: به نظر میرسد تب به عنوان یکی از علل تغییر آنالیز ادرار از جمله پیوری و یا هماچوری میکروسکوپیک بوده که بعد از 48 ساعت از قطع تب برطرف میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
عفونی و گرمسیری دریافت: 1398/2/1 | پذیرش: 1398/9/12 | انتشار: 1399/4/7
ارسال پیام به نویسنده مسئول