جلد 24، شماره 1 - ( بهار 1379 )                   جلد 24 شماره 1 صفحات 60-51 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mahbod S A, Mohraz M, Rasoulinejad M, Memar A R, Labibzadeh M. Endocrine Dysfunction in Iranian Men Infected with Human Immunodeficiency Virus (HIV). Research in Medicine 2000; 24 (1) :51-60
مهبد سید علی، محرز مینو، رسولی نژاد مهرناز، معمار احمدرضا، لبیب زاده مصطفی. اولین بررسی نحوه عملکرد غدد درون ریز در مردان + H.I.V در ایران. پژوهش در پزشکی. 1379; 24 (1) :51-60

دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارتش جمهوری اسلامی ایران، تهران، ایران.
 عفونت با ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV) بیماری مزمن سیستمیکی است که می تواند گرفتاری بسیاری از ارگانهای بدن و از جمله غدد درون ریز را سبب شود. هدف از این بررسی ارزیابی وضعیت عملکرد غدد درون ریز در بیماران ایرانی و مقایسه نتایج به دست آمده با گزارشات مشابه از دیگر کشورها بود. در ۱۵ بیمار مرد مبتلا به ایدز که تشخیص آزمایشگاهی آنها قطعی بود، اندازه گیری غلظت سرمی هورمونهای تیروئید، آدرنال، هیپوفیز و بیضه ها انجام گردید. کلیه آزمایشات هورمون شناسی به طریق RIA صورت گرفت و نتایج با یافته های ۱۵ فرد سالم مقایسه گردید. علایم بالینی اختلال در کار تیروئید وجود نداشت و اختلاف معنی داری در غلظت T3 T4 و TSHبا افراد سالم دیده نشد. معهذا ارتباط مستقیمی بین کاهش هورمون T3 با نقصان سلولهای +CD4 وجود داشت ( r=0.87 ). در مقایسه با گروه شاهد و دامنه طبیعی، میانگین PTH سرم بیماران پایین بوده (0.01>P) و ارتباط بین کاهش آن با تعداد لنفوسیتهای +CD4 خون محیطی ( r=0.88) وجود داشت. در مقایسه با گروه شاهد و دامنه طبیعی، کاهش معنی داری در میانگین هورمون رشد بیماران دیده شد ولی این نقصان تنها در مورد بیماران هموفیل شاخص بود. کورتیزول سرم در ۱۲ بیمار افزایش داشت ولی افزایش ACTH تنها در بیمارانی دیده شد که دارای درصدهای بالای سلولهای +CD4 خون محیطی بودند. تستوسترون سرم در ۵ نفر افزایش و در بقیه کاهش داشت. در ۷ نفر کاهش همزمان تستوسترون، LH و FSH و در ۵ نفر آنها افزایش استرادیول و در ۴ نفرشان افزایش پرولاکتین دیده شد. این گروه را عمدتأ کسانی تشکیل می دادند که نارسائی کبدی در آنها به اثبات رسیده بود. نتایج نشان داد که اختلالات شدید در غلظت سرمی هورمونهای مختلف در بیماران مبتلا به ایدز دیده می شود.
دریافت: 1398/11/28 | پذیرش: 1398/11/28 | انتشار: 1398/11/28