جلد 21، شماره 4 - ( دی - اسفند 1376 )                   جلد 21 شماره 4 صفحات 99-91 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Navai L, Kimiagar M, Naghibi A, Azizi F. Lipid Metabolism Disorders and Overweight In Diabetic, IGTand Normal Subjects In Islamshahr, Iran. Research in Medicine 1997; 21 (4) :91-99
URL: http://pejouhesh.sbmu.ac.ir/article-1-2294-fa.html
نوایی لیدا، کیمیاگر مسعود، نقیبی عارف، عزیزی فریدون. بررسی اختلالات متابولیسم لیپیدها و اضافه وزن در بیماران دیابتی، IGT و افراد سالم. پژوهش در پزشکی. 1376; 21 (4) :91-99

URL: http://pejouhesh.sbmu.ac.ir/article-1-2294-fa.html


انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور و مرکز تحقیقات غدد درون ریز (دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی)،تهران،ایران.
چکیده:   (1660 مشاهده)
نظر به اهمیت بیماریهای قلبی عروقی در سلامتی افراد جوامع عصر حاضر و با توجه به اینکه هیپرلیپیدمی، هیپر گلیسمی و فربهی از مهمترین عوامل خطری این بیماریها شناخته شده اند و از آنجا که مطالعات اپیدمیولوژیک در این مورد در کشور ما اندک است ، این مطالعه در اسلام شهر، واقع در ۳۰ کیلومتری جنوب غربی تهران انجام شد. از جمعیت ۲۴۴۰۰۰ نفری این منطقه، ۲۰۳۳ نفر که بالای ۳۰ سال داشتند، به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. افراد مورد بررسی ۸۳۵ نفر (۴۱ درصد) مرد و ۱۱۹۸ نفر (۵۹ درصد) زن بودند. برای اندازه گیری میزان گلوکز، کلسترول و تری گلیسرید یک نمونه خون ناشتا گرفته شد و در ساعت بعد از خوردن ۷۵ گرم گلوکز نمونه خون برای اندازه گیری قند خون گرفته شد، وزن و قد اندازه گیری و نمایه توده بدن محاسبه شد. تقسیم بندی دیابت ، IGT و سالم بر اساس تعاریف سازمان جهانی بهداشت در نظر گرفته شد. نتایج تحقیق نشان داد که میانگین نمایه توده بدن در افراد دیابتی ۲۹/۷و در مبتلایان به  IGT۲۹/۹ بود که نسبت به افراد سالم ۲۷/۵ ، با ۰/۰۰۱>P از نظر آماری افزایش نشان داد. ۴۲ درصد آنان دیابتی، ۴۵ درصد افراد مبتلا به IGT بودند؛ و ۲۹ درصد افراد سالم بودند، با چاقی متوسط و شدید داشتند. درصد زنان چاق در سه گروه دیابتی، IGT و سالم بیشتر از مردان بود. میانگین کلسترول در افراد دیابتی، IGT و سالم به ترتیب ۶۴±۲۷۳، ۵۶± ۲۵۲  و ۵۴±۲۳۳ میلیگرم در دسی لیتر بود که این اختلافات بین هر سه گروه از نظر آماری معنی دار بود ( ۰/۰۰۱>.(P
۱۱/۶ درصد کسانی که کلسترول بیشتر از ۲۳۹ میلی گرم در دسی لیتر داشتند، دیابتی و ۱۶/۱ درصد آنان مبتلا به IGT بودند. حال آنکه در کسانی که کلسترول ۲۳۹ میلی گرم در دسیلیتر و یا پائین تر داشتند فقط ۲/۴ درصد دیابتی و ۹/۶ درصد گرفتار IGT بودند. درصد زنان با کلسترول بیشتر از ۲۳۹ میلی گرم در دو گروه دیابتی و IGT بیشتر از مردان بود. میانگین تری گلیسرید در افراد دیابتی ۲۷۹±۳۵۸ میلی گرم در دسی لیتر نسبت به مبتلایان به IGT۱۴۴ ± ۲۴۳ میلی گرم در دسیلیتر با ۰/۰۰۱>P و در مقایسه با گروه سالم ۱۶۷±۲۱۴ میلی گرم در دسی لیتر، با ۰/۰۰۱>P افزایش نشان داد. ۱۱/۷ درصد کسانی که تری گلیسرید بیشتر از ۲۰۰ میلی گرم در دسی لیتر داشتند، دیابتی و ۴/۱۶ درصد آنان مبتلا به IGT بودند؛ در حالی که، در کسانی که تری گلیسرید ۲۰۰ میلی گرم در دسی لیتر یا پائین تر داشتند فقط ۴/۱ درصد دیابتی و ۹/۳ درصد مبتلا به IGT بودند. تری گلیسرید بیشتر از ۲۰۰ میلی گرم در دسی لیتر در زنان دیابتی بیشتر از مردان دیابتی بود. یافته های این بررسی میتواند مؤید این مطلب باشد که چاقی و هیپرلیپیدمی از عوامل همراه دیابت در افراد جامعه است و انجام اقدامات مداخله ای در زمینه اصلاح وضعیت تغذیه ، فعالیت فیزیکی و میزان آگاهی افراد جامعه ضروری برآورد می شود.
متن کامل [PDF 5673 kb]   (578 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: میکروب‌شناسی
دریافت: 1398/12/3 | پذیرش: 1398/12/3 | انتشار: 1398/12/3

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

Creative Commons License
This Journal is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License | Research in Medicine

Designed & Developed by : Yektaweb