جلد 23، شماره 4 - ( زمستان 1378 )                   جلد 23 شماره 4 صفحات 299-293 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mosavian M, Ghanavati A. Evaluation of Cutaneous Infections as a Result of Pseudomonas Aeruginosa and Determination of Drug Resistance Pattern in Patients of Ahwaz Hospitals. Research in Medicine 1999; 23 (4) :293-299
موسویان سید مجتبی، قنواتی آفرین. بررسی عفونت های پوستی ناشی از پسودوموناس آئروژینوزا و تعیین الگوی مقاومت دارویی آنها در بیماران در بیمارستان اهواز. پژوهش در پزشکی. 1378; 23 (4) :293-299

گروه میکروب شناسی، دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اهواز، اهواز، ایران.
افزایش روزافزون مقاومت آنتی بیوتیکی پسودوموناس آئروژینوزا، باکتری فرصت طلبی که روی اکثر زخم های پوستی به ویژه زخم های ناشی از سوختگی استقرار یافته و موجب عفونی شدن آنها می گردد، مشکلات عدیده ای را برای بیماران ایجاد نموده و در مواردی موجب سپتی سمی و مرگ و میر بیماران می شود، با توجه به گزارش های مربوط به افزایش مقاومت های آنتی بیوتیکی، این مطالعه به منظور جداسازی، شناسایی و تعیین الگوی مقاومت دارویی پسودوموناس های بومی که در ایجاد عفونت های پوستی بیماران بستری شده در بیمارستان وابسته به دانشگاه اهواز نقش داشته اند، صورت پذیرفت.
در این بررسی از ۲۷۱ بیمار مبتلا به عفونت پوستی و یا سوختگی های عفونی شده که در بخش های مختلف بیمارستان گلستان و طالقانی اهواز بستری بودند، نمونه گیری به عمل آمد. پس از کشت نمونه های به دست آمده از ضایعه های پوستی بیماران کلنی های جدا شده مورد بررسی اولیه قرار گرفتند. از بین باکتری های مختلف، باسیل های گرم منفی اکسیداز مثبت که فاقد قدرت تخمیر قندها بودند، از طریق آزمایش های بیوشیمیایی شناسایی گردیدند. در نهایت، الگوی مقاومت دارویی پسودوموناس آئروژینوزا جدا شده به طریق Disk diffusion و با روش استاندارد Kirby- bauer ارزیابی گردید. از ۲۷۱ بیمار مورد بررسی، ۹۵ بیمار (۳۵ درصد) مبتلا به عفونت پوستی ناشی از پسودوموناس آئروژینوزا بودند که ۵۵ نفر آنها (۷۷/۴درصد) در بخش سوانح سوختگی بیمارستان طالقانی و ۴۰ نفر (۲۰ درصد) در بخشهای مختلف جراحی بیمارستان گلستان اهواز بستری بودند. ۵۵/۸ درصد پسودوموناس ها از بیماران زن (۵۳ نفر) و ۴۴/۲ درصد آنها از بیماران مرد (۴۲ نفر) جدا گردیدند. الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی پسودوموناس های جدا شده از بیماران نشان داد که میزان مقاومت آنها در بین ۱۱ نوع آنتی بیوتیک مورد آزمایش)، نسبت به ۵ آنتی بیوتیک (کربنی سیلین، سفرادین، سفالکسین، سفتی زوکسیم و سفازولین) ۱۰۰ درصد و نسبت به کانامایسین بیش از ۹۰ درصد بود. این نتایج هم چنین نشان دادند که اگرچه ۸۳ درصد پسودوموناس های جدا گردیده نسبت به کلیستین و ۱۰۰ درصد آنها نسبت به پلی میکسین B هنوز حساس هستند. به علت مشکلاتی نظیر عوارض جانبی و با کمبود این داروها در بازار، هنوز می توان آمیکاسین را (با میزان حساسیت ۵۱ درصد) به عنوان یکی از موثرترین داروها برای درمان عفونت های پسودوموناسی تجویز کرد.
دریافت: 1398/12/7 | پذیرش: 1398/12/7 | انتشار: 1398/12/7