جلد 18، شماره 1 - ( فروردین و خرداد 1373 )                   جلد 18 شماره 1 صفحات 38-34 | برگشت به فهرست نسخه ها

Azizi F, Oladi B, Nafar Abadi M T, Haji Pour R. Screening for detection of Congenital Hypothyroidism in Tehran: Effect of Iodine Deficiency on Transient Elevation of TSH in Children. Research in Medicine 1994; 18 (1) :34-38
عزیزی فریدون، اولادی بلقیس، نفر آبادی ماه طلعت، حاجی پور رامبد. غربالگری برای شناسایی کمکاری مادرزادی تیروئید در تهران: اثر کمبود ید در افزایش گذرای TSH در نوزادان. پژوهش در پزشکی. 1373; 18 (1) :34-38

مرکز تحقیقات غدد درون ریز بیمارستان آیت الله طالقانی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی،تهران،ایران.
در دو دهه اخیر در رابطه با فعالیت غده تیروئید در هنگام تولد پژوهشهای عمده ای انجام شده است (۱-۳) و غربالگری جهت شناسایی کمکاری مادرزادی تیروئید Neonatal) screening for congenital hypothyroidism) در بسیاری از کشورهای جهان روزانه انجام میشود (۶۴). با اندازه گیری T۴ و TSH در خون بندناف و یا خون نوزاد، می توان موارد مشکوک به کم کاری تیروئید را شناسایی کرد. پس از اطمینان از تشخیص، درمان با تیروکسین را بایستی از هفته های اول زندگی شروع کرد تا از بروز عوارض عصبی-روانی و عقب افتادگی ذهنی این کودکان پیشگیری به عمل آید برنامه های غربالگری برای کمکاری مادرزادی تیروئید نه تنها از نظر انسانی و ارزشهای اجتماعی بلکه از نظر اقتصادی نیز حائز اهمیت می باشد. زیرا هزینه نگهداری و درمان بیماران و عوارض همراه با کم کاری تیروئید و عقب افتادگی ذهنی در یک جامعه، بمراتب بیش از هزینه های غربالگری برآورد شده اند.
در ژاپن و کشورهای آمریکای شمالی که بد به حد کافی مصرف می شود، به ترتیب از هر ۷۰۰۰ و ۴۲۵۰ نوزاد (۷ و ۸) یک نفر مبتلا به کم کاری تیروئید می باشد، حال آنکه در کشورهای اروپائی که کمبود ید خفیف دارند از هر ۳۶۰۰ نفر یک نوزاد با کمکاری تیروئید متولد میشود (۹)،
در نوزادانی که در مناطق دچار کمبود ید متولد می شوند، در سالهای اخیر افزایش زودگذر TSH گزارش شده است (۱۰ و ۱۱)، درصد بازخوانی (Recall fercent) برای انجام مجدد آزمونهای تیروئید دو تا چهار هفته پس از تولد در نوزادانی که دارای TSH بالا و یا T پائین هستند در مناطقی که دچار کمبود ید هستند افزایش نشان می دهد و در ضد بازخوانی با متوسط میزان ید ادرار افراد آن منطقه نسبت معکوس دارد (۱۲) در سالهای ۱۳۶۶ تا ۱۳۶۸، هنگامی که برای جلوگیری از کمبود ید در ایران اقدامهای پیشگیری کننده شروع نشده بود، جهت انجام برنامه سرند کردن برای شناسایی نوزادان مبتلا به کم کاری تیروئید، در شهر تهران یک مطالعه اولیه انجام گرفت. نتایج این مطالعه که افزایش TSH و کاهش T۴ و T۳ را در تعداد زیادی از نوزادان نشان می داد، آنقدر غافلگیر کننده بود که این برنامه متوقف شد و مصرف نمک یددار در کشور به گونه همگانی درآمد. گزارش کنونی، روش و نتایج بررسی اولیه را  مورد بحث قرار می دهد.

دریافت: 1398/12/12 | پذیرش: 1398/12/12 | انتشار: 1398/12/12