جلد 15، شماره 3 و 4 - ( مهر - اسفند 1370 )                   جلد 15 شماره 3 و 4 صفحات 25-19 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Tabatabaei M. Usages of Laser (Co2 -Type) in Neurological Surgery. Research in Medicine 1991; 15 (3 and 4) :19-25
URL: http://pejouhesh.sbmu.ac.ir/article-1-2511-fa.html
طباطبایی سید محمود. کاربرد لیزر اکسید دو کربن (گاز کربنیک) در جراحی مغز و اعصاب. پژوهش در پزشکی. 1370; 15 (3 و 4) :19-25

URL: http://pejouhesh.sbmu.ac.ir/article-1-2511-fa.html


دانشیار و مدیر گروه جراحی اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی،تهران،ایران.
چکیده:   (1811 مشاهده)
تعریف: لیزر (LASER) از مجموعه حروف اول کلمات Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation ساخته می شود که می توان آن را به تقویت نور از طریق برانگیختن پرتوهای ترجمه گرد (۹ و ۸و ۷) تاریخچه، برای نخستین بار انیشتین در سال ۱۹۱۷ نظریه وجود دو نوع نور: الف) خوبخودی؛ ب) برانگیخته شده (Light Stimulated Emission) را بیان کرد و براساس همین نظریه بود که در سالهای بعد، دانشمندان مختلف بر پایه فعال کردن اتمها و ملکولهای مواد مختلف تحت تأثیر منابع انرژی گوناگون اقسام متعدد لیزر را به شرح ذیل به وجود آوردند:
۱) سال ۱۹۶۰ میمن (TH Maiman) لیزر یاقوتی را ساخت
۲) در سال ۱۹۶۰ پروفسور علی جوان دانشمند ایرانی و همکارانش با استفاده از مخزن هلیوم تشون، موفق شدند که لیزر نوع دیگری بسازنده
۳) در سال ۱۹۶۴ پنل (CKN Patel برای اولین بار لیزر
اکسید دوکربن را ساخت (۲و۳، ۴ و ۹) که از سال ۱۹۶۸ در تحقیقات چشم پزشکی به کار گرفته شد و پس از تجربه های فراوان از حدود سال ۱۹۸۰ پس از تأئید رسمی مراکز مختلف علمی در اعمال جراحی، بویژه جراحی اعصاب، به طور وسیع مورد استفاده قرار گرفت. انواع دیگر لیزر به علت خاصیت نفوذ پذیری زیاد و عدم جذب کامل بوسیله بافتهای سطحی و بخصوص آب، در جراحی اعصاب کاربرد چندانی ندارد؛ در حالی که این نوع لیزر - با مشخصاتی که خواهد آمد - را می توان به آسانی حتی در نواحی بسیار حساس نظیر محدوده اعصاب بینایی و تنه مغز (Brain Stem) و نخاع شوکی با رعایت احتیاطهای لازم به کار گرفت.
بخش جراحی اعصاب مرکز پزشکی شهدای تجریش وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، این افتخار را دارد که اولین مرکز دانشگاهی ایران است که با همکاری و مساعدتهای فراوان مسؤولان محترم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از سال ۱۳۶۶ یک دستگاه لیزر اکسید دوکربن به نام تجارتی "Medical - Model - MEI-۴۴۴" را خریداری نماید و پس از طی دوره های آموزشی لازم این دستگاه از سال ۱۳۶۷ در اتاق عمل به کار گرفته شده است. از این دستگاه در موارد لزوم مخصوصا تومورهای خونریزی دهنده و سفت که در مواضع حساس قرار دارند و امکان دستکاری زیاد بافت مغز و تومور وجود ندارد و ایجاب می نماید که تومور بدون جابجایی برداشته شود - استفاده می شود.
متن کامل [PDF 4375 kb]   (695 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: بین رشته ای ( مدیریت آموزشی، تحقیقات آموزشی، آموزش پزشکی )
دریافت: 1398/12/18 | پذیرش: 1398/12/18 | انتشار: 1398/12/18

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

Creative Commons License
This Journal is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License | Research in Medicine

Designed & Developed by : Yektaweb