جلد 3، شماره 2 - ( زمستان 1353 )                   جلد 3 شماره 2 صفحات 101-91 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Marandian M H, Amir Feiz B, Khoshnevis E, Behroozi M, Farivar K. Congenital Absence of Renal Artery: Introducing Two Patients. Research in Medicine 1974; 3 (2) :91-101
URL: http://pejouhesh.sbmu.ac.ir/article-1-2579-fa.html
مرندیان محمد حسین، امیر فیض بهروز، خوشنویس ابراهیم، بهروزی منوچهر، فریور خلیل. فقدان مادرزادی شریان کلیوی - (معرفی دو بیمار). پژوهش در پزشکی. 1353; 3 (2) :91-101

URL: http://pejouhesh.sbmu.ac.ir/article-1-2579-fa.html


بخش کودکان – مرکز پزشکی لقمان الدوله ادهم.
چکیده:   (2626 مشاهده)
فقدان مادرزادی شریان اصلی یک کلیه ناهنجاری نادری است که گاهی با ناهنجاری­های انتهایی لوله گوارش و یا دستگاه تناسلی همراه می­شود. مولفان دو مورد از این ناهنجاری­ها را گزارش می­کنند. بیمار اول دختری ۷ ساله که به دلیل افزایش شدید فشار خون شریانی و نارسائی پیشرفته قلبی بستری شد و هر چند که سیمای بالینی با یک بیماری اکتسابی کلیه نظیر گلومرونفریت و یا پیلونفریت مطابقت داشت، خاموشی کلیه چپ بیمار در اوروگرافی داخل وریدی به انجام سیستوگرافی رتروگراد، سنتی گرافی و آنژیوگرافی راهنمائی کرد و تشخیص مسلم با محل نفرکتومی فشار خون کاهش پیدا کرد و درجه نارسایی قلبی به میزان قابل توجهی کم شد. معذالک وجود رفلوی و زیکواورترال در طرف مقابل و آسیب احتمالی کلیه مقابل و همچنین شدت و طول مدت هیپرتانسیون مانع از بهبودی کامل شد.
بیمار دوم دختر 8 ساله­ای باسابقه انکونتینانس مدفوع و ادرار مراجعه کرد و به هیپوپلازی پرینه وفیستول آنوپرینال مبتلا بود. ندیدن کلیه راست در اوروگرافی توجه را به امکان فقدان مادرزادی شریان کلیوی معطوف کرد که با آزمایشات لازم به ثبوت رسید.
در هر دو بیمار کلیه کوچک دچار عیب چرخشی و در بیمار دوم این ماده دارای دو لگنجه بود. حالب طرف مبتلا در هر دو بیمار کوتاه با شکل غیر طبیعی و درشت­تر از معمول بودند.
در بیمار دوم وجود ارتباط بین دستگاه ادراری تحتانی و انتهای تحتانی لوله گوارشی حاکی از شدت و وسعت مالفورماسیون جنینی بود.
از معرفی این دو بیمار و بررسی نوشته­های پزشکی می­توان نتیجه گرفت که:
1- در برابر فشار خون مقاوم کودکان علاوه بر بیماری­های نسج کلیه به امکان ناهنجاری شریان­های آن نیز باید فکر کرد.
2- اگر در اورو گرافی با ماده حاجب کلیه اثری دیده نشد و یا اینکه پائین­تر از محل طبیعی خود قرار داشت آئورتوگرافی ضروری است. ولی مسلم است که اگر فشار خون بدون علت باشد و بیماری نسج کلیه را رد کرده باشیم حتی با طبیعی بودن محل کلیه آنژیوگرافی در جستجوی استنوز و یا ناهنجاری خفیف شریانی لزوم پیدا می­کند.
۳- عملا کشف ناهنجاری شریان کلیوی در دو وضعیت مختلف اتفاق می­افتد، وضعیت اول مربوط به جستجوی عال یک بیماری کلیوی مثلا افزایش فشار خون و یا پیلونفریت می­باشد. وضعیت دوم بنظر می­آید که در برابر طفلی که دارای ناهنجاری­های ظاهری پرینه است به فکر امکان ناهنجاری کلیه باشیم و فراموش نکنیم که در دوران جنینی تکامل راه­های ادراری، تناسلی و انتهای لوله گواری به موازات هم و با ارتباط نزدیک صورت می­گیرد.
4- اهمیت جستجوی ناهنجاری شریان کلیه مربوط به دو عارضه وخیم آن است : فشار خون و عفونت کلیوی حلقه معیوبی که هر یک از این دو عارضه به وجود می­آورند احتیاج به توضیح ندارند و خطرات مهلک آن را هر پزشکی مشاهده کرده و می­شناسد.
متن کامل [PDF 3685 kb]   (627 دریافت)    
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: بین رشته ای ( مدیریت آموزشی، تحقیقات آموزشی، آموزش پزشکی )
دریافت: 1398/12/23 | پذیرش: 1398/12/23 | انتشار: 1398/12/23

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

Creative Commons License
This Journal is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License | Research in Medicine

Designed & Developed by : Yektaweb