Ethics code: IR.IAU.MSHD.REC.1400.027
Alkhikani B, Molavi F, Tehranipour M. Effect of silver nanoparticles on rmtB gene expression in aminoglycoside resistant clinical isolates in Pseudomonas aeruginosa. Research in Medicine 2022; 46 (2) :1-10
URL:
http://pejouhesh.sbmu.ac.ir/article-1-3057-fa.html
الخیکانی باقر، مولوی فرحناز، طهرانی پور مریم. بررسی اثر نانوذرات نقره روی بیان ژن rmtB در جدایههای بالینی مقاوم به آمینوگلیکوزید در باکتری سودوموناس آئروژینوزا. پژوهش در پزشکی. 1401; 46 (2) :1-10
URL: http://pejouhesh.sbmu.ac.ir/article-1-3057-fa.html
گروه زیستشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مشهد، ایران. ، FARAHMOLAVI@GMAIL.COM
چکیده: (1064 مشاهده)
سابقه و هدف: سودوموناس آئروژینوزا یک پاتوژن فرصتطلب است که عفونت گستردهای در بیمارستانها ایجاد میکند. به دلیل استفاده بیرویه از آنتیبیوتیکها، سودوموناس آئروژینوزا به انواع آنتی بیوتیکها مقاوم شده است. یکی از انواع مقاومتهای کسب شده توسط این باکتری، مقاومت به داروهای آمینوگلیکوزید است. مهمترین مکانیسم این مقاومت غیرفعالسازی آنزیماتیک آمینوگلیکوزیدها توسط آنزیمهای تغییردهنده آنهاست. ژن rmtB در این مقاومت نقش دارد و به دلیل اینکه نانوذرات نقره خاصیت ضدباکتریایی دارند، هدف این مطالعه ارزیابی سطح بیان ژن rmtB در نمونههای سودوموناس آئروژینوزا مقاوم شدهای است که تحت تیمار نانوذرات نقره بودهاند.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، 53 نمونه از 11 آزمایشگاه سطح شهر مشهد در سالهای ۱۳۹9-۱۳۹8 جمعآوری شدند. نمونهها با استفاده از روشهای استاندارد آزمایشگاهی و کشت اختصاصی تعیین هویت شدند. برای بررسی فراوانی ژن rmtB از روش PCR استفاده شد. برای ارزیابی الگوی حساسیت آنتیبیوتیکی سویهها، از روش انتشار دیسک بر اساس پروتکل (2018)CLSI استفاده شد. نانوذرات نقره توسط عصاره زنجبیل ساخته شدند و برای بررسی اثر نانوذرات نقره بر بیان ژن rmtBاز روش Real time PCR استفاده شد. میزان مقاومت با آنتی بیوتیکهای مختلف با آزمون کای دو قضاوت آماری شد.
یافتهها: از 53 نمونه سودوموناس آئروژینوزا، 51 نمونه به بیش از دو آمینوگلوکوزید مقاوم بودند. ارزیابی فنوتیپی الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی سویههای سودوموناس آئروژینوزا مقاوم به آمینوگلوکوزیید نشان داد که 61 درصد به آمیکاسین، 84 درصد به جنتامایسین و 23 درصد به توبرامایسین مقاومت داشتند. همچنین از 53 نمونه، 76 درصد به هر سه آمینوگلیکوزید بررسیشده مقاوم بودند. حداقل غلظت بازدارندگی در روش رقت در آگار برای نانوذرات نقره تا رقت 500 میکروگرم بر میلیلیتر بود. بررسی ملکولی نشاندهنده حضور ژن rmtB در تمام نمونهها بود و نتیجه بررسی Real time PCR نشان داد که تاثیر نانوذرات نقره روی بیان ژن rmtB معنادار است (P<0/01).
نتیجهگیری: مقاومت بالایی نسبت به آمینوگلیکوزید در نمونههای جمعآوری شده از شهر مشهد وجود داشت. نانوذرات نقره تاثیر معنادار روی کاهش بیان ژن rmtB داشتند.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
میکروبشناسی دریافت: 1400/4/2 | پذیرش: 1400/9/14 | انتشار: 1401/5/27
ارسال پیام به نویسنده مسئول