جلد 46، شماره 4 - ( 10-1401 )                   جلد 46 شماره 4 صفحات 25-15 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.Razi.REC.1399.048

Ghaderi Nazliani Z, Rahimi-Feyli P, Moghaddam A A, Alimohammadi S. Evaluation of the Effect of L- arginine on Induction of Ovine Spermatogonial Stem Cells Colonization In-Vitro. Research in Medicine 2022; 46 (4) :15-25
قادری نازلیانی زهرا، رحیمی فیلی پیمان، مقدم علی اصغر، علی محمدی صمد. بررسی تأثیر ال- آرژنین بر القای کلونی‌زایی سلول‌های بنیادی اسپرماتوگونی گوسفند در محیط آزمایشگاه. پژوهش در پزشکی. 1401; 46 (4) :15-25

گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران. ، drp.rahimi@gmail.com
سابقه و هدف: سلول‌های بنیادی اسپرماتوگونی دارای توانایی خودنوسازی و تمایز بوده و می­توانند صفات ژنتیکی را به نسل بعدی منتقل کنند. بنابراین ایجاد محیط کشت مناسب برای این رده سلولی مهم است. هدف از مطالعه حاضر بررسی تأثیر غلظت­های مختلف ال- آرژنین بر کلونی‌زایی سلول‌های بنیادی اسپرماتوگونی گوسفند در محیط آزمایشگاه بود.
روش کار: نوع مطالعه حاضر تجربی بود. پنج بار نمونه­گیری و تکرار آزمایش انجام شد. سلول‌های اسپرماتوگونی طی دو مرحله هضم آنزیمی از بیضه بره‌های نابالغ جداسازی شدند. سلول‌ها به مدت 10 روز در شش گروه آزمایشی کشت داده شدند. برای گروه کنترل، کشت ساده سلول‌های اسپرماتوگونی در محیط DMEM حاوی یک درصد آنتی‌بیوتیک و 5 درصد FBS انجام شد. در گروه­های تیمار 1، 2، 3، 4 و 5 نیز غلظت­های مختلف ال- آرژنین (50، 100، 200، 500 و 1000 میکرومول بر لیتر) به ترتیب به محیط کشت اضافه شد. تعویض محیط­های کشت هر سه روز یک‌بار انجام شد. ماهیت سلول‌ها با رنگ‌آمیزی ایمنوسیتوشیمی علیه آنتی­ژن­های PGP9.5 و PLZF تأیید شد. بلافاصله پس از جداسازی، درصد زنده­مانی سلول­ها، تعداد و مساحت کلونی‌های تشکیل شده در روزهای 4، 7 و 10 پس از کشت، توسط میکروسکوپ معکوس ارزیابی شدند. داده­ها توسط آزمون واریانس یک­طرفه آنالیز شدند. سطح معنا‌داری 0/05>P در نظر گرفته شد.
یافتهها: نتایج نشان دادند که میزان زنده‌مانی سلول‌های اسپرماتوگونی پس از جداسازی 1/4 ± 89/28درصد بود. سلول‌های استخراج‌شده آنتی­ژن­های PGP9.5 و PLZF را بیان کردند. همچنین در روز 10 پس از کشت و در تیمار 4 (200 میکرومول بر لیتر ال- آرژنین)؛ تعداد (21/1± 160/8) و مساحت (3/1 ± 4/5) کلونی‌های سلول‌های اسپرماتوگونی افزایش معنا‌داری در مقایسه با سایر گروه‌ها داشت (0/05>P).
نتیجهگیری: به نظر می­رسد افزودن ال- آرژنین با دوز 200 میکرومول بر لیتر تاثیر مثبتی بر القای کلونی­زایی سلول‌های بنیادی اسپرماتوگونی دارد و می­تواند محیط کشت مناسبی را در محیط آزمایشگاه فراهم کند.

نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: علوم سلولی( سلولی مولکولی، سلول های بنیادی)
دریافت: 1401/1/24 | پذیرش: 1401/3/11 | انتشار: 1401/11/26