جلد 47، شماره 3 - ( 9-1402 )                   جلد 47 شماره 3 صفحات 35-28 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: EE/1401.2.24.172116/scu.ac.ir

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Asadi A, Zargar Y, Moludi J, Noami A, Hashemi E. Comparison of the Effectiveness of Cognitive - Behavioral Therapy with Cognitive - Behavioral Hypnotherapy on the Weight of Obese People. Research in Medicine 2023; 47 (3) :28-35
URL: http://pejouhesh.sbmu.ac.ir/article-1-3279-fa.html
اسدی ایوب، زرگر یداله، مولودی جلال، نعامی عبدالزهرا، هاشمی اسماعیل. مقایسه اثر بخشی درمان شناختی ـ رفتاری (CBT) با درمان هیپنوتراپی شناختی ـ رفتاری (CBH) بر وزن افراد مبتلا به چاقی. پژوهش در پزشکی. 1402; 47 (3) :28-35

URL: http://pejouhesh.sbmu.ac.ir/article-1-3279-fa.html


گروه روان‌شناسی،دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شهید چمران، اهواز، ایران. ، auobasadi1212@gmail.com
چکیده:   (642 مشاهده)
سابقه و هدف: چاقی و بیماری‌های جسمی و روان‌شناختی که برای مبتلایان به وجود می‌آید، نشان می‌دهد که به درمان‌های تأثیرگذار، در دسترس و مقرون‌به‌صرفه‌ای نیاز است. به دلیل اینکه تاکنون مقایسه اثر بخشی درمان شناختی - رفتاری ((CBT با هیپنوتراپی شناختی - رفتاری (CBH) بر وزن افراد مبتلا به چاقی انجام نشده، بنابراین این تحقیق انجام شد.
روش کار: این پژوهش از نوع تجربی روی نمونه‌ای به حجم 30 نفر از افراد مبتلا به چاقی انجام شد. شرکت‌کنندگان به شیوه تصادفی به دو گروه مختلف شناختی - رفتاری و هیپنوتراپی شناختی - رفتاری تقسیم شدند. تصادفی­سازی ساده براساس جدول اعداد تصادفی انجام شد، به این صورت که یک عدد به صورت رندوم انتخاب شد و براساس آخرین رقم سمت راست، یکی از گروه‌ها برای تعیین توالی رندومیزشن استفاده شد. لازم به ذکر است اگر در هنگام انتخاب عدد تصادفی، عدد سمت راست صفر و یا 7 تا 9 بود، آن عدد در نظر گرفته نمیشد و یک عدد تصادفی دوباره انتخاب می‌شد. این کار تا وقتی که تمام 30 نفر به دو گروه تخصیص داده شوند ادامه پیدا کرد و پنهان‌سازی با کمک پاکت نامههای مهر و موم شده انجام گرفت و هر دو گروه در دو مرحله زمانی پیش­آزمون، پس­آزمون مورد سنجش قرار گرفتند. ابزار‌ سنجش در این پژوهش شامل نمایه توده بدنی (BMI) بود. روش آماری در این تحقیق به این صورت است که داده‌ها با کمک نرم‌افزارspss  نسخه‌ 23 با خطای 0/05 مورد تحلیل قرار گرفتند. برای توصیف و تحلیل داده‌ها از شاخص‌های فراوانی، میانگین، انحراف معیار و تحلیل تی - تست ((T-Test استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که بین گروه هیپنوتراپی شناختی - رفتاری در مقایسه با گروه شناختی - رفتاری در کاهش وزن افراد مبتلا به چاقی تفاوت معناداری وجود دارد. میانگین و انحراف استاندارد درمان شناختی - رفتاری در پیش‌آزمون (4/1 ± 35/02) و پس‌آزمون (2/2 ± 32/5) و همچنین میانگین و انحراف استاندارد هیپنوتراپی شناختی - رفتاری در پیش‌آزمون (4/30 ± 35/6) و در پس‌آزمون (2/2 ± 29/1) بررسی شد. در گروه هیپنوتراپی شناختی - رفتاری بیش از دو برابر شناختی - رفتاری کاهش داشتیم و این اختلاف به لحاظ آماری معنادار است. تفاوت بین دو گروه آزمایشی از لحاظ آماری معنادار بود (0/004 > P) و مداخله هیپنوتراپی شناختی - رفتاری تأثیر بیشتری در کاهش وزن داشت.
نتیجهگیری: به نظر می‌رسد که مداخله هیپنوتراپی شناختی - رفتاری بیشتر از شناختی - رفتاری روی کاهش وزن مؤثر است.
متن کامل [PDF 998 kb]   (178 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1402/1/19 | پذیرش: 1402/3/20 | انتشار: 1402/9/28

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

Creative Commons License
This Journal is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License | Research in Medicine

Designed & Developed by : Yektaweb