Ghafari S, Ahmadi F, Nabavi M, Memarian R. Effects of applying progressive muscle relaxation technique on depression, anxiety and stress of multiple sclerosis patients in Iran National MS Society. Research in Medicine 2008; 32 (1) :45-53
URL:
http://pejouhesh.sbmu.ac.ir/article-1-459-fa.html
غفاری سمیه، احمدی فضلالله، نبوی سید مسعود، معماریان ربابه. بررسی تاثیر تکنیک آرامسازی پیشرونده عضلانی بر افسردگی، اضطراب و استرس بیماران مبتلا به مولتیپلاسکلروزیس . پژوهش در پزشکی. 1387; 32 (1) :45-53
URL: http://pejouhesh.sbmu.ac.ir/article-1-459-fa.html
، ahmadif@modares.ac.ir
چکیده: (22126 مشاهده)
سابقه و هدف: مولتیپلاسکلروزیس یکی از شایعترین بیماریهای مزمن سیستم عصبی مرکزی است. مزمن بودن ماهیت بیماری، نداشتن پیشآگهی و درمان قطعی و درگیر ساختن فرد در سنین جوانی باعث ایجاد اختلالات روانی متعددی در بیماران میگردند که در این میان افسردگی، اضطراب و استرس بیشترین شیوع را دارند. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر تکنیک آرامسازی پیشرونده عضلانی بر افسردگی، اضطراب و استرس بیماران مبتلا به مولتیپلاسکلروزیس انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه نیمه تجربی پس از نمونهگیری به روش غیرتصادفی، نمونهها به صورت تصادفی در دو گروه شاهد و آزمون تخصیص داده شدند. روش کار در این مطالعه به صورت یک جلسه آشناییسازی نمونهها با اهداف و روش مداخله و 63 جلسه اجرای تکنیک توسط گروه آزمون در مدت دو ماه بود. در صورتیکه برای گروه شاهد هیچگونه مداخلهای انجام نشد. ابزارهای جمعآوری اطلاعات شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه DAS-21 (Depression Anxiety Stress -21 ) و چکلیستهای خود گزارشدهی بود.
یافتهها: در این پژوهش 66 نفر (33 نفر گروه شاهد و 33 نفر گروه آزمون) شرکت داشتند. میانگین امتیاز افسردگی، اضطراب و استرس قبل از مداخله تفاوت معنیداری را نشان نداد ولی یک ماه و دو ماه بعد از مداخله این تفاوت بین دو گروه شاهد و آزمون در میانگین امتیاز اضطراب و استرس معنیدار شد (05/0P<). همچنین تفاوت معنیداری در میانگین امتیاز افسردگی و اضطراب در سه بار اندازهگیری بین دو گروه یافت نشد ولی این تفاوت در میانگین امتیاز استرس در سه بار اندازهگیری بین دو گروه معنیدار بود (008/0P<).
نتیجهگیری: از آنجایی که اجرای تکنیک آرامسازی پیشرونده عضلانی در بیماران مبتلا به مولتیپلاسکلروزیس عملی است اجرای این تکنیک توانست باعث کاهش افسردگی، اضطراب و استرس به عنوان سه علامت شایع و مختل کننده عملکرد فرد در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس گردد، لذا انجام این تکنیک به عنوان یک روش موثر، مقرون به صرفه در هزینه و زمان توصیه میگردد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
دریافت: 1387/4/12 | انتشار: 1387/3/26
ارسال پیام به نویسنده مسئول