سابقه و هدف: این مطالعه با هدف بررسی ارتباط پلی مورفیسم -629A/C که به تازگی بر روی پروموتور ژن CETP شناخته شده است با پلی مورفیسم TaqI در ژن CETP و میزان HDL-C انجام گرفته است.
مواد و روشها: از میان جمعیت مورد بررسی در مطالعه قند و لیپید تهران، 943 نفر با کلسترول و تری گلیسرید طبیعی انتخاب شدند و منحنی توزیع HDL در این جمعیت رسم گردید. صدک 10 HDL در ابتدا، وسط و انتهای منحنی مشخص شد و 335نفر در سه گروه با HDL کم، متوسط و بالا تقسیم گردیدند. همچنین عوامل موثر در میزان HDL-C مثل BMI، فشار خون و مصرف سیگار در این افراد مورد بررسی قرار گرفت. DNA ژنومی در این سه گروه استخراج و قطعه ای از پروموتور ژن CETP با روش PCR تکثیر گردید و سپس با روش RFLP اثر آنزیم Van91 I بر این قطعه بررسی گردید.
یافته ها: نتایج حاصل نشان داد فراوانی آلل A از ژن CETP در افرادی که میزان بالای HDL دارند، بیشترمی باشد و میزان HDL خون محیطی در سه ژنوتیپ تفاوت معنی داری دارد (001/0 (p<بطوری که در ژنوتیپ CC میزان HDL برابر باmg/dl11±37 و در ژنوتیپ AA میزان آن تا mg/dl 16±45 افزایش نشان داد. همچنین فنوتیپ AA از 2/19% در گروه HDL پایین به 7/33% در گروه HDL بالا افزایش یافته است.
نتیجه گیری: بررسی فوق ارتباط سطح HDL-C با پلی مورفیسم ژن CETP (-629A/C) را در جامعه مورد بررسی نشان داد. همچنین نشان داده شد که بین این پلی مورفیسم و پلی مورفیسم TaqI در این جامعه ارتباط وجود دارد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |