مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، بیمارستان امیرالمومنین، دانشگاه آزاد اسلامی، علوم پزشکی تهران، تهران، ایران- مرکز تحقیقات قاعده جمجمه، بیمارستان لقمان حکیم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، chouhdariarezoo@gmail.com
چکیده: (1894 مشاهده)
زمینه و هدف: مصرف اپیوم از دلایل عمده مسمومیت با سرب در ایران است. این مطالعه برای بررسی سطح خونی سرب در مصرفکنندگان اپیوم خوراکی و استنشاقی انجام شده است.
روش مطالعه: این مطالعه گذشتهنگر در یکسال 1396-1395،روی 200 فرد مصرفکننده اپیوم مراجعهکننده به مرکز مسمومیتهای بیمارستان لقمانحکیم انجام شده است. اطلاعات دموگرافیک بیماران، نوع مصرف اپیوم (خوراکی یا استنشاقی)، سطح خونی سرب و نتایج درمان ثبت و بررسی شد. برای انجام آزمونهای تحلیلی آماری از independent t-testو one way ANOVA و correlation coefficient با استفاده از نرمافزار spss ویرایش 18 بهره بردیم.
یافتهها: در این مطالعه 97درصد مراجعهکنندگان مصرفکننده نوع خوراکی اپیوم بودند. میانگین (انحرافمعیار) سطح خونی سرب در مصرف کنندگان اپیوم خوراکی ( 34/29) ppm 108/86در مصرفکنندگان نوع استنشاقی (11/44)ppm 107/33 گزارش شد. بین سطح خونی سرب و سن بیماران همبستگی خطی معنادار وجود داشت( 0/2 P= 0/002 .( r= بین جنسیت، روش استفاده اپیوم، پیامد بیمار و سطح سرمی سرب اختلاف معنادار آماری مشاهده نشد(p >0.05).
نتیجهگیری: با توجه به نتایج این مطالعه که میانگین سطح خونی سرب در مصرفکنندگان تریاک استنشاقی و خوراکی به هم نزدیک است، همچنین درک اذهان عمومی مبنی بر بی خطر بودن مصرف استنشاقی اپیوم، پیشنهاد میشود برنامههایی برای افزایش آگاهی مردم از زیانهای مصرف استنشاقی علاوه بر مصرف خوراکی، توسط متولیان و ارایهدهندگان خدمات بهداشتی طرحریزی شود. همچنین مطالعه با تعداد بیشتری بیمار مصرفکننده اپیوم استنشاقی انجام شود تا بتوان آزمون مناسب آماری برای مقایسه سطح خونی سرب در دو گروه انجام داد.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
سم شناسی دریافت: 1398/7/22 | پذیرش: 1399/7/28 | انتشار: 1400/10/19
ارسال پیام به نویسنده مسئول