سابقه و هدف: هیپرلیپدمی از عوامل خطر اصلی در پیشرفت بیماریهای قلبی-عروقی میباشد. نظر به تاثیر احتمالی گیاه سنجد، هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر برگ گیاه سنجد در رتهای سالم و تغذیه شده با جیره غذایی پرچرب بر پروفایل لیپیدی که در سال 1393 و در آزمایشگاه دانشکده علوم دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان انجام شد بود.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی، تعداد 30 سر موش صحرایی نر بالغ (150 گرم) به طور تصادفی در پنج گروه کنترل، درمان شده با لواستاتین (10 میلیگرم/کیلوگرم، خوراکی، به مدت یک هفته) و درمان شده با عصاره سنجد (300 میلیگرم/کیلوگرم، خوراکی، به مدت یک هفته) تقسیم شدند. تمامی حیوانات (به جز گروه کنترل) با جیره پر چرب (20 درصد روغن حیوانی) به مدت 5 هفته تغذیه شدند. پس از پایان آزمایشات و بعد از 12 ساعت ممانعت از تغذیه، از موشهای ناشتا خونگیری مستقیم از قلب انجام شد و مارکرهای لیپیدی پلاسما به وسیله روش الایزا تعیین شد. فاکتورهای مورد نظر بررسی و با نرم افزار SPSS و آزمونهای آماری آنالیز واریانس مقایسه شدند و اختلاف بین دادهها با 05/0p< معنیدار در نظر گرفته شد.
یافتهها: جیره پر چرب به مدت 5 هفته موجب بالا رفتن معنیدار وزن و چربیهای خون در موش شد (01/0p<). عصاره برگ سنجد به طور معنیداری سطح تریگلیسیرید (7/4±5/57) و LDL (9/2±5/37) پلاسما را کاهش داده و موجب افزایش HDL (2/1±8/18) سرم موشهای چاق گردید (01/0p<)، اما تغییر محسوسی در کاهش کلسترول پلاسما از خود نشان نداد.
نتیجهگیری: به نظر میرسد که مصرف برگ گیاه سنجد موجب بهبود پروفایل لیپیدی و وزنی در حیوانات چاق میشود.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |