جلد 17، شماره 3 و 4 - ( مهر - اسفند 1372 )                   جلد 17 شماره 3 و 4 صفحات 17-11 | برگشت به فهرست نسخه ها

Reza Gholi -e- Nazary M R, Ehtiati M J, Normohammadi A. Serum Iron Concentration in Children with Giardiasis. Research in Medicine 1993; 17 (3 and 4) :11-17
رضاقلی نظری محمدرضا، احتیاطی محمدجعفر، نورمحمدی عیسی. بررسی میزان آهن در کودکان مبتلا به ژیاردیا. پژوهش در پزشکی. 1372; 17 (3 و 4) :11-17

دانشیار گروه انگل شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی،تهران،ایران.
ژیاردیازیس بیماری انگلی تک باخته و شایعی است که عامل آن ژیاردیا لامبلیا می باشد. تک باخته در داخل روده باریک بخش دئودونوم و ژوژنوم بسر می برد، باعث التهاب می شود و در جذب مواد چربی، اسید فولیک، ویتامین B۱۲ و احتمالا" آهن اختلالهایی به وجود می آورد که به نظر می رسد در عده ای باعث کمخونی می شود. هدف اصلی این بررسی مشخص کردن تاثیر انگل در جذب آهن و تغییرات آن است. از ۱۹۸ کودک ۶ تا ۱۲ ساله دبستانی آلوده به ژیاردیا- که دستکم شش ماه از زمان آلودگی آنان گذشته بود و ۳۵ کودک سالم در همان گروه سنی، نمونه خون تهیه و مقدار آهن و TIBC مورفولوژی گویچه های سرخ در گسترش خونی مشخص گردید. نتیجه نشانداد که در گروه بیمار ۶ مورد آهن زیر حذطبیعی، سه مورد TIBC بیش از حد طبیعی، درصد اشباع ۱۳ مورد زیر ۱۵ درصد و مورفولوژی گویچه های سرخ در این بیماران نرومو کرم نروموسیتر بوده است. با توجه به ارتباط معکوس در متغییر آهن (TIBC) می توان پیش بینی کرد که میزان آهن در گروه آلوده کاهش داشته است که این، احتمالا به دلیل عوارض موضعی ژیاردیا و اختلال در جذب آهن است. بررسی وضعیت تغذیه نشان می دهد که در دو گروه بیمار و شاهد کمبودی مشاهده نمی شود و در نتیجه در رشد کودکان اثری نداشته است.

دریافت: 1398/12/12 | پذیرش: 1398/12/12 | انتشار: 1398/12/12