جلد 40، شماره 2 - ( 6-1395 )                   جلد 40 شماره 2 صفحات 67-63 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bakhtiari M, Hatami H, Tavakoli Fard M. The role of parental drug addiction in depression of theiradolescents. Research in Medicine 2016; 40 (2) :63-67
بختیاری مریم، حاتمی حسین، توکلی فرد مهنوش. بررسی نقش اعتیاد والدین با افسردگی فرزندان نوجوان آن ها. پژوهش در پزشکی. 1395; 40 (2) :63-67

دانشکده فناوریهای نوین پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
سابقه و هدف: نوجوانی از مهمترین دوره های زندگی است و تغییرات زیستی، روانی و اجتماعی زیادی در نوجوانان شکل میگیرد که میتواند متاثر ازعوامل خانوادگی و اجتماعی باشد و آثار آن تا پایان عمر باقی بماند. شناخت اختلالهای روانی این گروه سنی و عوامل موثر بر آن میتواند در پیشگیری و کاهش مشکلات آتی آنان موثر باشد. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی سطح افسردگی نوجوانان 12 تا 19 ساله دارای والد مصرفکننده مواد در مقایسه با نوجوانان دارای والدین غیرمصرف کنندهاست.
روش بررسی: دراین پژوهش هم گروهی تاریخی با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 134 نفر نوجوان 12 تا 19 ساله دارای والد مصرف کننده مواد مراجعه کننده به مراکز درمان اعتیاد شهر رشت در سال 1390 و 134 نفر نوجوان دارای والدین غیرمصرف کننده که از نظر سن، جنس، تحصیلات و وضعیت اقتصادی همسان شده بودند، انتخاب شدند. برای گردآوری دادهها از پرسشنامه DASS-42 و پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و سوءمصرف مواد و برای تحلیل دادهها از نسخه شانزدهم SPSS استفاده شد.
یافته ها: بین دو گروه نوجوان از نظر شدت افسردگی تفاوت معناداری وجود دارد ( 18.59 = X2=7.54, P<0.05, X1 ). نتیجه آزمون رگرسیون جزئی نیز نشانگر آن بود که بین سن نوجوانان و میانگین شدت افسردگی آنان رابطه مثبت و مستقیمی وجود دارد ( P<0.05 ). همچنین بین افسردگی نوجوانان و طول مدت اعتیاد والدین رابطه مثبت و مستقیم وجود داشت ( P<0.05 ). نسبت نوجوانان دارای والد مصرف کننده مواد که درجه هایی از افسردگی داشته اند بیشتر از نوجوانان دارای والدین غیرمصرف کننده و شدت افسردگی نیز در گروه مورد بیشتر بوده است.
نتیجه گیری: اعتیاد والدین نقش مهمی در افسردگی فرزندان نوجوان دارد. بنابراین برنامه های ارتقای سطح سلامت روان کودکان و نوجوانان و آموزش مهارت های مقابله ای میتواند گامی موثر برای رشد مثبت سلامت روانی آنان باشد.
واژه‌های کلیدی: افسردگی، اعتیاد، نوجوانان، والدین
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: روانشناسی