Ethics code: 0000000000000
Ghorbanian B, Fakhrpour R, Behmanesh A, Izadi A. The Effect of Eight Weeks of High-Intensity Interval Training Combined with Saffron Extract Supplementation on Serum Levels of Inflammatory Markers TNF-α and CRP in Overweight Men. Research in Medicine 2025; 49 (2)
URL:
http://pejouhesh.sbmu.ac.ir/article-1-3461-fa.html
قربانیان بهلول، فخرپور رقیه، بهمنش آرمین، ایزدی ایوب. بررسی تاثیر یک دوره تمرین اینتروال شدید به همراه مصرف مکمل عصاره زعفران بر مقادیر سرمی فاکتورهای التهابی TNF-α و CRP در مردان دارای اضافه وزن. پژوهش در پزشکی. 1404; 49 (2)
URL: http://pejouhesh.sbmu.ac.ir/article-1-3461-fa.html
دانشگاه شهید مدنی آذربایجان ، b.gorbanian@gmail.com
چکیده: (8 مشاهده)
چکیده
هدف: چاقی و اضافه وزن با افزایش التهاب مزمن سطح پایین همراه است که میتواند زمینهساز بروز بیماریهای متابولیک و قلبی-عروقی شود. از اینرو، شناسایی مداخلات مؤثر، طبیعی و غیر دارویی برای کاهش التهاب اهمیت زیادی دارد. تمرینات اینتروال شدید (HIIT) بهعنوان یکی از روشهای مؤثر در بهبود سلامت متابولیک و کاهش شاخصهای التهابی شناخته شدهاند. همچنین، زعفران به دلیل خواص آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی خود مورد توجه محققان قرار گرفته است. با این وجود، اثر ترکیبی تمریناتHIIT و مکمل زعفران بر فاکتورهای التهابی کمتر بررسی شده است. بنابراین، هدف این مطالعه بررسی تأثیر همزمان تمرینات HIIT و مصرف زعفران بر سطوح TNF-α و CRP در مردان دارای اضافه وزن است.
مواد و روشها: این مطالعه بهصورت نیمهتجربی با طرح پیشآزمون و پسآزمون با گروه کنترل انجام شد. چهل مرد دارای اضافهوزن (با شاخص توده بدنی بین 25 تا 29.9) از طریق فراخوان عمومی انتخاب و بهصورت تصادفی در چهار گروه مساوی قرار گرفتند. 1: تمرینات HIIT همراه با دارونما 2: تمرینات HIIT همراه با مکمل زعفران 3: مکمل زعفران بدون تمرین 4: گروه کنترل (بدون تمرین یا مکمل). برای اجرای پروتکل، گروه مکمل زعفران و گروه HIIT + مکمل زعفران بهصورت یک سو کور، روزانه یک کپسول ۳۰ میلیگرمی عصاره خشک زعفران به مدت هشت هفته مصرف کردند. گروه HIIT + دارونما نیز روزانه کپسول خالی به مدت مشابه دریافت کرد. همچنین، گروههایHIIT + دارونما و گروه HIIT + مکمل، سه جلسه تمرین HIIT در هفته به مدت هشت هفته انجام دادند. گروه کنترل تنها به فعالیتهای روزانه خود پرداختند. اندازهگیریهای پیشآزمون پیش از آغاز مداخلات و اندازهگیریهای پسآزمون، ۴۸ ساعت پس از آخرین جلسه تمرین و مصرف مکمل انجام شد. نمونههای خون توسط کارشناس آزمایشگاه گرفته شد و سطوح سرمی TNF-α و CRP با استفاده از روش الایزا و کیتهای شرکت پادگینطب اندازهگیری شدند. برای تحلیل دادهها، از آزمون t همبسته جهت مقایسه درونگروهی و تحلیل کوواریانس (ANCOVA) برای بررسی تفاوتهای بینگروهی استفاده شد. سطح معناداری آماری در تمامی تحلیلها 0.05 در نظر گرفته شد.
یافتهها: پس از هشت هفته مداخله، کاهش معناداری در سطح TNF-α در گروه تمرین+مکمل مشاهده شد (15/0±64/0؛ P=0.001). همچنین در این گروه، سطوح CRP نیز کاهش قابلتوجهی نشان داد (44/0±87/4؛ P=0.001). در گروه تمرین HIIT بهتنهایی تغییر معناداری در TNF-α (28/0 ± 95/0؛P=0.42 ) مشاهده نشد. اما در CRP کاهش (52/0 ± 92/5؛ P=0.037) مشاهده شد. همچنین در گروه مکمل زعفران تغییر معناداری در TNF-α (24/0 ± 18/1؛ P=0.89) مشاهده نشد اما در CRP کاهش معناداری (66/0 ± 82/5؛ P=0.001) گزارش گردید. در گروه کنترل تغییر معناداری در این شاخصها مشاهده نشد (P>0.05). مقایسه بینگروهی نیز تفاوت معناداری به نفع گروه ترکیبی نشان داد (P>0.05). این یافتهها نشان داد که ترکیب تمرینات اینتروال شدید و مصرف مکمل عصاره زعفران تأثیر بیشتری بر کاهش شاخصهای التهابی و بهبود وضعیت ترکیب بدن نسبت به هرکدام از این مداخلات بهتنهایی دارد.
نتیجه گیری: یافتههای این مطالعه نشان داد که ترکیب تمرینات اینتروال شدید (HIIT) با مصرف مکمل زعفران بهطور معناداری موجب کاهش سطوح TNF-α و CRP و همچنین کاهش وزن در مردان دارای اضافهوزن شد. اثرات ضدالتهابی در گروه ترکیبی بیشتر از سایر گروهها بود. با توجه به این نتایج پیشنهاد میشود که استفاده همزمان از مداخلات ورزشی و مکملهای گیاهی و عصاره زعفران میتواند بهعنوان یک رویکرد غیر دارویی برای بهبود التهاب مرتبط با اضافهوزن در نظر گرفته شود.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
تربیت بدنی و علوم ورزشی ( فیزیولوژی ورزشی - بیومکانیک ورزشی ) دریافت: 1404/2/7 | پذیرش: 1404/6/15 | انتشار: 1404/9/22
ارسال پیام به نویسنده مسئول