سابقه و هدف : جنگ به عنوان یک عامل استرس زا می تواند منجر به عوارض ناگواری در زندگی انسانها شود. افرادی که مستقیما در جنگ شرکت می کنند و به نوعی در معرض تروماهای ناشی از این بلای خانمانسوز قرار می گیرند اولین قربانیان جنگ هستند. اثرات جنگ تا اعماق خانواده ها و جامعه نیز نفوذ می کند. خانواده مجروحین، معلولین، شهدا و اسرا قربانیان فراموش شده جنگ محسوب می شوند. هدف این مطالعه بررسی سلامت روانی و شیوع افسردگی در خانواده جانبازان جنگ تحمیلی استان قم و همسران آنان می باشد.
مواد و روشها : در این مطالعه مقطعی دو پرسشنامه معتبر GHQ و Beck و یک پرسشنامه حاوی اطلاعات جمعیت شناختی روی 250 جانباز و همسر جانباز (160 مرد و 90 زن) اجرا شد. در واقع 90 زوج مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه ها ازبین جانبازان اعصاب و روان استان قم که دارای پرونده جانبازی بودند، بطور تصادفی انتخاب شدند.
یافته ها: آزمون بک میزان افسردگی جانبازان (از خفیف تا شدید ) را 3/96 درصد و میزان افسردگی همسرانشان را 9/88 درصد نشان داد. آزمون GHQ 5/94در صد جانبازان اعصاب و روان و 7/86 درصد همسران آنها را مشکوک به عدم سلامت روان معرفی می کند.
نتیجهگیری و توصیهها : بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق اختلالات اضطرابی، انطباقی، و اختلال در روابط بین فردی در بین خانواده ها چشمگیر بود. در این خصوص توصیه می شود ضمن توجه به جنبه های بهداشت روان جانبازان مطالعات بیشتر صورت گیرد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |