1- گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان، همدان، ایران. ، minoomahmoodi@yahoo.com
چکیده: (79 مشاهده)
سابقه و هدف: سلولهای بنیادی در التیام زخمهای پوستی نقش مؤثری دارند، گرچه مکانیسم اثرات ترمیمی این سلولها هنوز هم روشن نیست. مطالعه حاضر به بررسی اثر تزریق سلولهای فیبروبلاست مشتق شده از پوست ختنهگاه بر التیام زخمهای دیابتی و تغییرات ضخامت و کشسانی پوست در موشهای صحرایی نر پرداخته است.
مواد و بررسیها: طی این تحقیق تجربی-آزمایشگاهی سلولهای فیبروبلاست از پوست ختنهگاه جداسازی شدند. 12 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار دیابتی شده با استرپتوزوتوسین به دو گروه کنترل (دریافت کننده نرمالسالین) و تیمار شده با سلولهای فیبروبلاست تقسیمبندی گردیدند. زخمهایی به قطر 8/0 سانتیمتر به وسیله پانچ بیوپسی در ناحیه پشت موشها ایجاد شدند. در روز اول تجربه و روزهای 7، 14 و 21 پس از تیمار با استفاده مشاهده مورفولوژیک و سونوگرافی و سنجش الاستیسیته، ترمیم پوست مورد ارزیابی قرار گرفت. دادهها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یکطرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته: سرعت التیام زخم همراه با میزان ضخامت و کشسانی پوست در گروه تیمار شده با سلولهای فیبروبلاست نسبت به گروه کنترل دچار افزایش معناداری شد. از طرفی خاصیت ارتجاعی (R2)، کشسانی خالص (R5) و بهبودی پس از تغییر شکل (R7) پوست ناحیه زخم طی روزهای 14 و 21 در گروه تزریق فیبروبلاست افزایش معناداری نسبت به گروه کنترل داشت (05/0>P ، 01/0>P ، 001/0>P). در روز 7 شاخصهای R5 و R7 افزایش معناداری داشتند (01/0>P).
نتیجهگیری: نتایج نشان دادند که سلولهای فیبروبلاست مشتق شده از پوست ختنهگاه میتوانند از طریق افزایش ضخامت و کشسانی پوست سبب تسریع التیام زخم دیابتی شوند.
کلمات کلیدی: زخم دیابتی، فیبروبلاست، ضخامت پوست، الاستیسیته، موش صحرایی
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
زیست شناسی دریافت: 1400/6/29 | پذیرش: 1401/2/18
ارسال پیام به نویسنده مسئول