جلد 40، شماره 1 - ( 3-1395 )                   جلد 40 شماره 1 صفحات 16-12 | برگشت به فهرست نسخه ها

Torki A, Khalili M B, Ghasemzadeh J. Association of E.coli in the semen with male infertility in Infertility Research Center of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences in Yazd. Research in Medicine 2016; 40 (1) :12-16
ترکی علیرضا، خلیلی محمد باقر، قاسم‌زاده جلال. بررسی رابطه حضور باکتری اشریشیا کلی در مایع منی با ناباروری در مردان مراجعه کننده به مرکز ناباروری دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی شهر یزد. پژوهش در پزشکی. 1395; 40 (1) :12-16

دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی ، ar.torki@yahoo.com

سابقه و هدف: با توجه به شواهد مختلف مبنی بر شیوع بالای عفونت‌های باکتریایی بخصوص باکتری اشریشیا کلی (ای.کلی) در مایع منی مردان نابارور در مقایسه با مردان بارور و وجود گزارشات متناقض در مورد ارتباط این باکتری با ناباروری مردان، در مطالعه حاضر شیوع باکتری ای.کلی در مایع منی مردان نابارور و ارتباط احتمالی آن با پارامترهای تعیین کننده باروری اسپرم مورد بررسی قرار گرفت.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه مورد- شاهدی، به روش نمونه‌گیری در دسترس در سال 1393، نمونه‌ منی از مردان نابارور (575 نفر) و بارور (1725 نفر) جمع‌آوری و روی محیط ائوزین متیلن بلو کشت داده شد (تازمانی که 80 نمونه ای.کلی مثبت در هر گروه بدست آید). برای شناسایی باکتری ای.کلی از رنگ‌آمیزی گرم و تست‌‌های بیوشیمیایی استفاده شد. به منظور بررسی موروفولوژی و پارامترهای مختلف حرکت اسپرم‌ از قبیل؛ تحرکت سریع (fast)، تحرکت آهسته (slow) و تحرکت غیر پیشرونده (non-progress) از پروتکل سازمان بهداشت جهانی استفاده شد. سپس، خصوصیات اسپرم بین افراد ای.کلی مثبت دو گروه بارور و نابارور مقایسه شد.

یافته‌‌ها: باکتری ای.کلی در مایع منی 63/4 درصد از مردان بارور و در 91/13 درصد نابارور مشاهده شد که این اختلاف از نظر آماری معنی‌دار بود (P<0.001). همچنین، بین دو گروه بارور و نابارور ای.کلی مثبت، از نظر میانگین سن افراد، میانگین درصد مورفولوژی طبیعی و همه ویژگی‌های حرکتی اسپرم اختلاف آماری معنی‌داری وجود داشت (P<0.01).

نتیجه‌گیری: با وجود شیوع بالای باکتری ای.کلی در مایع منی مردان نابارور در مقایسه با مردان بارور، به نظر می‌رسد این باکتری مسئول تغییرات ایجاد شده در مورفولوژی و ویژگی‌های حرکتی اسپرم‌ها نبوده و ارتباطی با بروز ناباروری در مردان ندارد. با این حال، پیشنهاد می‌گردد که با افزایش سن افراد ارتباط باکتری ای.کلی با کیفیت اسپرم اهمیت بیش‌تری پیدا می‌کند.

واژه‌های کلیدی: اشریشیا کلی، مایع منی، ناباروری
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: میکروب‌شناسی