سابقه و هدف : رشد ونمو هر کودک بستگی به کیفیت تغذیه ای مادر در جریان حاملگی و کفایت تغذیه ای کودک دارد. با توجه به آسیب پذیری این قشر، بررسی کیفیت و وضعیت تغذیه ای آنها از اهمیت بسزایی برخوردار است.
مواد و روشها : به منظور مطالعه آثار کمبود آهن، اسید فولیک، کوبالامین و رتینول بر وزن و قد هنگام تولد، 230 نووزاد متولد شده از زنان باردار مراجعه کننده به زایشگاه شهید دکتر مفتح و رامین با استفاده از روشهای بررسی تن سنجی، اندازه گیریهای بیوشیمیایی و خون شناسی – (CBC) مورد مطالعه قرار گرفتند. فراسنج های خونی توسط دستگاه کولتر کانتر و اندازه گیری فولات سرم، فولات یاخته های قرمز وکوبالامین سرم با روش RIDA صوتر پذیرفت. آهن سرم و TIBC توسط دستگاه اتوآنالیزر تعیین گردید و اشباع ترانسفرین از رابطه 100 * (TIBC / آهن سرم) محاسبه شد. ویتامین A نیز با روش Thamson فلوریمتری تعیین گردید. یافتهها : 8% نوزادان وزن کمتر از 2500 گرم و 9/8% آنها قد کمتر از 46 سانتیمتر داشتند. وزن تولد و غلظت فراسنج های بیوشیمیایی خون بند ناف، میانگین غلظت ویتامین A سرم نوزادان و درصد پلی نوکلئرها در نوزادان با وزن کمتر از 2500 گرم بطور معنی داری کمتر از نوازدان با وزن بیشتر از 2500 گرم بود. همچنین میانگین نسبت لنفوسیتها و ائوزینوفیلها بطور معنی داری در نوزادان با وزن کمتراز 2500 گرم بیشتر از نوزادان با وزن بیشتر از 2500 گرم بود. کمبود آهن سرم، اشباع ترانسفرین، فولات سرم، فولات یاخته های قرمز و ویتامین 12B به ترتیب در 5/0، 5/2، 7/22، 8/3، 4/5 درصد نوزادان دختر (1/17%) بود. در بین متغیرهای مختلف تنها ویتامین A و فولات سرم تأثیر معنی داری بر وزن و قد هنگام تولد داشتند.
نتیجه گیری و توصیهها : با توجه به اینکه ویتامین A نقش مهمی در رشد و تکامل چنین دارد احتمالاً یکی از علل کمبود وزن و قد و همچنین مرگ و میر بیشتر کودکان پسر مربوط به کمبود ویتامین A می باشد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |