سابقه و هدف: تفاوتها در میزان تغییر عوامل خطر بیماری قلبی-عروقی به ویژه در متغیرهای چربی در بیماران دیابتی نوع 2 مبتلا به کبد چرب بر اثر فعالیت ورزشی، ضرورت پژوهش در این زمینه را بیش از پیش آشکار میسازد. بهترین نوع تمرین هوازی که بیشترین تاثیر را داشتهباشد، هنوز مشخص نیست. هدف پژوهش حاضر، مقایسه تاثیر تمرین هوازی تناوبی، تداومی و ترکیبی بر عوامل خطر بیماری قلبی-عروقی بیماران دیابتی نوع 2 مبتلا به کبد چرب است.
مواد و روشها: در این پژوهش تجربی، 40 زن دیابتی نوع 2 مبتلا به کبدچرب غیرالکلی تصادفی به چهار گروه تمرین هوازی تناوبی (شدت 80-75 درصد ضربان قلب بیشینه) هر جلسه 40-30 دقیقه، گروه تمرین هوازی تداومی (شدت 75-60 درصد ضربان قلب بیشینه) هر جلسه 30-25 دقیقه، گروه تمرین ترکیبی به صورت یک جلسه درمیان (یک جلسه تداومی-یک جلسه تناوبی)، و گروه کنترل (بدون فعالیت ورزشی منظم) تقسیم شدند. گروههای تمرینی به مدت دو ماه و سه روز در هفته تمرین را روی دوچرخه ثابت انجام دادند. برای محاسبه و مقایسه بین گروهی از تحلیل کواریانس و برای مقایسه درون گروهی ازt وابسته استفاده شد (05/0≥α).
یافته ها: در هر سه گروه تمرینی، کاهش دور لگن، دور کمر، شاخص توده بدنی و گلوکز خون ناشتا معنادار بود (05/0≥p). درگروه تمرین تداومی، افزون بر تغییر ذکر شده، کلسترول LDL، فشارخون سیستولی و دیاستولی معنادار بود (05/0≥p). در گروه تمرین تناوبی، تغییر کلسترول تام، تریگلیسیرید، کلسترول LDL، کلسترول HDL، فشارخون سیستولی و دیاستولی معنادار بود (05/0≥p). همچنین در گروه تمرین ترکیبی، افزایش کلسترول HDL معنادار بود (05/0≥p). در گروه کنترل هیچ یک از متغیرها معنادار نشد. در مقایسه بین گروهی با آزمون تحلیل کوواریانس، تغییرات دور لگن و شاخص توده بدنی، بین گروه کنترل با گروه تداومی، تناوبی و ترکیبی معنادار بود (05/0≥p).
نتیجه گیری: در گروه تمرین هوازی تناوبی متغیرهای بیشتری بهبود یافتند و همچنین میزان بهبودی در این گروه نسبت به سایر گروهها بیشتر بود. در نتیجه تمرین تناوبی بیشترین تأثیر را بر بهتر شدن عوامل خطر بیماری قلبی-عروقی دارد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |