جلد 21، شماره 1 - ( فروردین - خرداد 1376 )                   جلد 21 شماره 1 صفحات 102-98 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yekrangian A, Torabi Niaki M, Pejhan N, Valayee N, Pamorvareed M. Relationship Between Addiction to Opium and the Levels of Lipids in Human Serum. Research in Medicine 1997; 21 (1) :98-102
یکرنگیان عبدالرحیم، ترابی نیاکی محمد، پژهان نوشابه، ولایی ناصر، پا مروارید ملیحه. رابطه اعتیاد به تریاک با میزان چربی های خون. پژوهش در پزشکی. 1376; 21 (1) :98-102

دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دانشکده پیراپزشکی، گروه بیوشیمی،تهران،ایران.
هدف، این پژوهش به منظور تعیین رابطه اعتیاد به تریاک با میزان چربیهای خون در سال ۱۳۷۳ در تهران انجام گرفت.
مواد و روشها، تحقیق به روش کنترل موارد روی ۵۵ نفر معتاد و ۷۰ نفر شاهد انجام شد. معتادان از بین افرادی برگزیده شدند که به دادسرای انقلاب اسلامی مبارزه با مواد مخدر پل رومی مراجعه کرده بودند. اعتیاد آنان قطعی بود و دست کم دو سال به طور مستمر تریاک مسرف می کرده اند، گروه شاهد کسانی بودند که از لحاظ سن، جنس، سطح سواد، مصرف مشروبات الکلی، مصرف داروها، سابقه جراحی، بیماریهای دیابت و کلیوی کاملا شبیه معتادان بودند ولی اعتیاد به مواد مخدر نداشتند از افراد فوق ۱۰ سانتیمتر مکعب خون ناشتا گرفته شد: میزان کلسترول، تری گلیسیرید، LDL-C و HDL-C با استفاده از کیت Biomeriux تعیین شد.
یافته ها ، میزان کلسترول تام معتادان ۴۲±۲۲۷، تری گلیسیرید ۲۷ ± ۱۶۵ ، HDL-C ۱۷± ۳۵، LDL-C ۵۲ ±۱۳۸/۹ و در گروه شاهد به ترتیب ۲۷ ± ۲۰۶، ۱۵ ±۱۵۰ ،۴۳±۱۷ و۳۰ ± ۱۲۷/۵،  بود که به غیر از LDL-C این اختلاف از لحاظ آماری معنی دار بود،
نتیجه گیری، مصرف مواد مخدر (تریاک) نه تنها موجب کاهش چربیهای خون نشده که حتی سبب افزایش آنها نیز شده بود.
دریافت: 1398/11/29 | پذیرش: 1398/11/29 | انتشار: 1398/11/29