جلد 20، شماره 1 - ( فروردین - خرداد 1375 )                   جلد 20 شماره 1 صفحات 38-32 | برگشت به فهرست نسخه ها

Effect of UV Spectrum on Open Skin Wound Healing in Rats. Research in Medicine 1996; 20 (1) :32-38
بیات محمد، حسینی احمد، ابراهیمی ابوالفضل، جمشیدیان تهرانی مریم، مینائی زنگی باقر. اثر طیف C پرتو فرابنقش بر التیام زخم باز پوست در موش صحرایی. پژوهش در پزشکی. 1375; 20 (1) :32-38

استادیار بخش آناتومی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی - درمانی زنجان،تهران،ایران.
پرتو فرابنفش در درمان زخمهای پوستی عفونی نظیر زخمهای فشاری و برشهای جراحی به کار می رود اما راجع به تاثیر آن بر روند التیام زخم نظرات متفاوتی وجود دارد. از اینرو، برای مشخص شدن تاثیر آن در این تحقیق، طیف C پرتو فرابنفش بر زخمهای باز پوست موش صحرایی تابانده شد. گروه کنترل گرمایی برابر دمای ساطع شده از مولد پرتو فرابنفش دریافت می کرد، تاثیرات پرتو فرابنفش از دیدگاههای بافت شناختی، تنسیومتری و تغییرات مساحت سطح زخم و باکتریولوژی بررسی شد. از دیدگاه بافت شناختی پرتو فرابنفش موجب واکنش التهابی طولانیتر، تاخیر در مشاهده رشته های بافت همبندی و آغاز دیرتر مرحله تجدید ساختار شد. قدرت کشش در روزهای ۷ و ۱۵ بعد از ایجاد زخم بررسی شد که در هر دو روز قدرت کشش گروه کنترل بیشتر از گروه تجربی بود و در روز ۱۵ معنی دار بود. کاهش مساحت سطح زخم در روزهای صفر، ۴، ۷، ۱۱، ۱۵، ۱۹، ۲۱ و ۲۳ بررسی شد که کاهش مساحت سطح زخم در گروه کنترل بیشتر در روزهای ۴ و لا بیشتر بوده و در روزهای ۱۱، ۱۵ ،۱۹ و ۲۱ این معیار در گروه تجربی بیشتر و مجددا" در روز ۲۳ در گروه کنترل این معیار بیشتر شد، ولی هیچ کدام از تغییرات بالا معنی دار نبودند، پرتو فرابنفش در بافت زخم موشها مانع رشد باکتریها نشد و با توجه به این مشاهدات میتوان اظهار داشت که پرتو فرابنفش در این مورد بر روند التیام زخم باز پوست تاثیر مثبتی بر جای نگذاشت.
دریافت: 1398/12/3 | پذیرش: 1398/12/3 | انتشار: 1398/12/3