جلد 20، شماره 1 - ( فروردین - خرداد 1375 )                   جلد 20 شماره 1 صفحات 146-139 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mirmiran P, Kimiagar M, Akhavan A. Growth Indicators and Goiter Prevalence in Three Villages of Amol. Research in Medicine 1996; 20 (1) :139-146
میرمیران پروین، کیمیاگر مسعود، اخوان علی. بررسی قد، وزن و شیوع گواتر در دانش آموزان سه روستای شهر آمل. پژوهش در پزشکی. 1375; 20 (1) :139-146

انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی - درمانی شهید بهشتی،تهران،ایران.
در سال ۱۳۷۰ بررسی شیوع گواتر و شاخص های رشد در دانش آموزان سه روستای بایجان، وانا و رینه از بخش لاریجان شهر آمل انجام شد. در کلیه دانش آموزان پسر و دختر سه روستا، (۱۷۶ پسر و ۱۵۷ دختر)، قد و وزن و درجات گواتر براساس طبقه بندی سازمان جهانی بهداشت تعیین شد؛ سپس صدکهای قد و وزن برای هر گروه سنی دختر و پسر به طور جداگانه محاسبه شد. نتایج نشان داد که ۶۸ درصد دانش آموزان (۷۱ درصد دختران و ۶۵ درصد پسران) به گواتر مبتلا هستند. شایعترین نوع گواتر B۱ و سپس A۱، ۲ و ۳ به ترتیب ۲۳/۵ ، ۲۱/۹ ، ۱۸/۶ و ۳/۶ درصد بود. با بالارفتن سن، گواتر های درجه ۲ و ۳ افزایش نشان دادند. صدکهای پنجاهم وزن و قد دختران روستاها تقریبات مشابه دختران شرق تهران بود و از ۱۰ سالگی به بعد نسبت به استانداردهای NCHS کاهش چشمگیری را نشان داد. صدگهای پنجاهم قد و وزن پسران روستاها کمتر از قد و وزن پسران شرق تهران و NCHS بود.
این بررسی، کاهش شاخص های رشد و شیوع گواتر در حد هیپر آندمیک را در دانش آموزان روستاهای بخش لاریجان شهر آمل نشان می دهد و لزوم اقدامات پیشگیری از کمبود مواد ریز مغذی، توصیه های تغذیه ای و بهبود شرایط بهداشتی در این مناطق را تاکید می کند.
دریافت: 1398/12/3 | پذیرش: 1398/12/3 | انتشار: 1398/12/3