جلد 46، شماره 3 - ( 7-1401 )                   جلد 46 شماره 3 صفحات 40-25 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sadaty S Z, Ghorbanpour M, Salehiarjmand H, Niknejad Naeij Abad Y. Comparison of Antimicrobial Effects of Ethanolic and Methanolic Extracts of Lavender (Lavandula Stoechas L.) with Antibiotics on some Common Nosocomial Bacteria. Research in Medicine 2022; 46 (3) :25-40
URL: http://pejouhesh.sbmu.ac.ir/article-1-3068-fa.html
ساداتی سیده زینب، قربانپور منصور، صالحی ارجمند حسین، نیک نژاد نائیج آباد یوسف. مقایسه اثرات ضد میکروبی عصاره‌ های اتانولی و متانولی گیاه اسطوخودوس (Lavandula Stoechas L.) با آنتی بیوتیک ها بر برخی باکتری های شایع بیمارستانی. پژوهش در پزشکی. 1401; 46 (3) :25-40

URL: http://pejouhesh.sbmu.ac.ir/article-1-3068-fa.html


گروه گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اراک، ایران. ، m-ghorbanpour@araku.ac.ir
چکیده:   (1364 مشاهده)
سابقه و هدف: استفاده از فرآورده ­های گیاهی دارای خواص ضدمیکروبی در سال ­های اخیر بسیار مورد توجه محققان قرار گرفته است. عصاره­ های گیاهی به ویژه عصاره اسطوخودوس به دلیل دارا بودن اسیدهای فنولی و ترکیبات ترپنوئیدی موثر از نظر کاربرد آن در صنایع دارویی و پزشکی از اهمیت و جایگاه ویژه­ای برخوردارند. این مطالعه با هدف بررسی خواص ضد باکتریایی عصاره ­های اسطوخودوس بر برخی باکتری­ های شایع بیماری‌زای بیمارستانی در مقایسه با آنتی‌بیوتیک ­ها در شرایط آزمایشگاهی اجرا شد.
روش کار: در این مطالعه که یک تحقیق تجربی و از نوع مطالعات آزمایشگاهی است، از سرشاخه ­های گیاه اسطوخودوس برای تهیه عصاره ­های اتانولی و متانولی در غلظت ­های مختلف (500، 250، 125، 5/62، 25/31، 62/15، 81/7  میلی­ گرم بر دسی‌لیتر) به روش ماسیراسیون استفاده شد. برای شناسایی و سنجش اسیدهای فنولی از قبیل رزمارینیک اسید و کافئیک اسید در عصاره­ها از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا (HPLC) استفاده شد. برای تعیین قطر هاله­ عدم رشد و حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) از روش انتشار از چاهک در آگار و روش میکرودایلوشن بر روی چهار سویه از باکتری‌های شایع بیماری‌زا شامل سالمونلا تیفی‌موریوم (Salmonella typhimuriumشیگلا دیسانتری (Shigella dysenteriaeاستافیلوکوکوس اورئوس (Staphylococus aureus) و استرپتوکوک پیوژنز(Streptococcus pyogenes) استفاده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات حاصل با استفاده از آنالیز واریانس یک‌طرفه (One-way ANOVA) در سه تکرار در سطح 0/01>p انجام شد.
یافتهها: میزان هر دو ترکیب رزمارینیک اسید (5/0± 6/4 ­گرم در 100 گرم وزن خشک) و کافئیک اسید (2/0± 7/2 گرم در 100 گرم وزن خشک) در عصاره متانولی بیشتر از عصاره اتانولی بود. بین غلظت‌های مختلف عصاره اتانولی، تنها غلظت‌های 500 و 250 میلی‌گرم بر دسی‌‌لیتر عصاره به ترتیب با ایجاد 1/0±12 و2/0± 10 میلی‌متر قطر هاله عدم رشد موثر بوده است. حداقل غلظت میکروب‌کشی در همه آنتی‌بیوتیک ­ها و باکتری‌های بیماری‌زا در غلظت 125 میلی‌گرم بر دسی‌لیتر عصاره متانولی به دست آمد. حداقل غلظت مهارکنندگی برای باکتری‌های استافیلوکوکوس اورئوس و شیگلا دیسانتری در غلظت 250 میلی‌گرم بر دسی‌لیتر عصاره ­ها حاصل شد.
نتیجهگیری: عصاره متانولی گیاه اسطوخودوس احتمالاً به دلیل استخراج بیشتر اسیدهای فنولی تاثیر بازدارندگی بهتری نسبت به عصاره اتانولی علیه باکتری‌های مورد آزمایش داشت.
متن کامل [PDF 1522 kb]   (415 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: سایر
دریافت: 1400/4/22 | پذیرش: 1400/11/19 | انتشار: 1401/10/12

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

Creative Commons License
This Journal is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License | Research in Medicine

Designed & Developed by : Yektaweb