جلد 47، شماره 1 - ( 1-1402 )                   جلد 47 شماره 1 صفحات 77-70 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.MEDSAB.REC.1394.102

Mofidi M, Fazlinejad H, Rahbarian R, Rajabian M, Neamati A. The Effect of Type 2 Diabetes on Serum Level of Vascular Endothelial Growth Factor, Blood Biochemical Parameters and Liver and Kidney Function Factors. Research in Medicine 2023; 47 (1) :70-77
مفیدی مریم، فضلی نژاد حسن، رهباریان راهله، رجبیان مجید، نعمتی علی. بررسی نقش دیابت نوع 2 بر سطح سرمی فاکتور رشد اندوتلیال رگی و پارامترهای بیوشیمیایی خون و فاکتورهای عملکردی کبد و کلیه. پژوهش در پزشکی. 1402; 47 (1) :70-77

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران. ، neamati.ali@gmail.com
سابقه و هدف: دیابت نوع 2 به عنوان یک بیماری متابولیک مزمن میتواند بستری را برای شکلگیری چندین بیماری مانند بیماریهای قلبی- عروقی، نوروپاتی، نفروپاتی و سرطان فراهم کند. در میان  مکانیسمهایی که ممکن است منجر به ایجاد چنین عوارضی برای بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 شود رگ‌زایی توجه فوق‌العاده‌ای را به خود جلب کرده است. این تحقیق درسال 1400 در مشهد انجام و هدف آن ارزیابی میزان فاکتور رشد اندوتلیال رگی و نقش دیابت بر فاکتورهای عملکردی کبد و کلیه  است.
روش کار: در این تحقیق هم­گروهی نمونه خون از 30 بیمار دیابتی نوع 2 و 30 فرد سالم جمع‌آوری و پس از تهیه سرم، سطوح برخی پارامترهای بیوشیمیایی همچون قند خون، تریگلیسیرید، کلسترول، سدیم و پتاسیم و هورمونهای تیروئیدی و فاکتورهای عملکردی کبد، کلیه و سطح سرمی فاکتور رشد اندوتلیال رگی در بیماران دیابتی نوع 2 و افراد سالم سنجش و با استفاده از نرمافزار آماری SPSS و t- Test مقایسه شد.
یافتهها: نتایج به دست آمده نشان داد که در بیماران دیابتی سطوح قند خون، تریگلیسیرید، هورمون محرک تیروئیدی، تیروکسین و آنزیم آلکالین فسفاتاز در مقایسه با افراد سالم تغییرات معناداری داشته ( 0/05P <، 0/05P <، 0/05P <، 0/001P <) در حالیکه سطوح کلسترول، سدیم، پتاسیم تغییر معناداری نداشته است. همچنین میزان فاکتور رشد اندوتلیال رگی سرم و فاکتورهای عملکردی کلیه (اوره و کراتینین) در بیماران دیابتی نوع 2 در مقایسه با افراد سالم اختلاف معناداری دارد (0/01P <، 0/05P <، 0/05P <).
نتیجهگیری: بیماری دیابت نوع 2 منجر به کاهش هورمونهای تیروئیدی و افزایش میزان فاکتور رشد اندوتلیال رگی میشود که عاملی در جهت افزایش رگ‌زایی نابجا در بیماران است؛ ضمن آنکه بر فاکتورهای عملکردی کلیه تاثیرگذار است.
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: بیوشیمی
دریافت: 1401/4/23 | پذیرش: 1401/9/16 | انتشار: 1401/11/9