جلد 27، شماره 4 - ( زمستان 1382 )                   جلد 27 شماره 4 صفحات 271-265 | برگشت به فهرست نسخه ها

Impact of hemodialysis on serum paraoxonase activity and total antioxidant capacity in patients with end –stage renal disease. Research in Medicine 2003; 27 (4) :265-271
مهرداد صولتی ، فربد رئیس زاده ، پرهام پزشک ، خسرو رهبر ، فریدون عزیزی . اثر همودیالیز بر فعالیت آنزیم پاراکسوناز و ظرفیت کلی آنتی اکسیدانها دربیماران مبتلا به نارسایی مرحله انتهایی کلیه. پژوهش در پزشکی. 1382; 27 (4) :265-271

سابقه و هدف : آنزیم پاراکسوناز یک آنزیم استراز با اثر آنتی اکسیدان است که بر روی HDL-C حمل می گردد. مطالعات نشان داده اند کاهش فعالیت این آنزیم که در بیماران مبتلا به نارسایی مرحله انتهایی کلیه دیده می شود می تواند استعداد ابتلا به بیماری عروق کرونر را افزایش دهد. مطالعه حاضر جهت بررسی اثر همودیالیز بر روی فعالیت این آنزیم طراحی و انجام شده است.

مواد و روشها : در این مطالعه، 92 بیمار مبتلا به نارسایی مرحله انتهایی کلیه شامل 46 بیمار دیابتی و 46 بیمار غیردیابتی از مراکز همودیالیز بیمارستانهای دانشگاهی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انتخاب شدند. این افراد مبتلا به اختلال عملکرد تیروئید، حادثه حاد کرونر و یا حادثه عروق مغزی نبودند. پس از تکمیل پرسشنامه، یک نمونه خون وریدی در شرایط ناشتا و قبل از شروع دیالیز از بیماران جمع آوری شد. نمونه بعدی بلافاصله پس از اتمام همودیالیز جمع آوری گردید. کلیه آزمایشات لازم در آزمایشگاه مرکز تحقیقات غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شد.

یافته‌ها: 51 مرد و 41زن با میانگین سنی 5/9 ± 5/61 سال در مطالعه شرکت کردند. فعالیت آنزیم پاراکسوناز قبل از دیالیز 55 ± 40 و بعد از دیالیز 45 ± 63 واحد در میلی لیتر بود که این افزایش معنی دار بود (05/0 p< ). ظرفیت کلی آنتی اکسیدان تفاوت معنی داری در گروههای دیابتی و غیر دیابتی نداشت ولی در کل بیماران کاهش معنی داری را نشان داد. افزایش فعالیت آنزیم پاراکسوناز ارتباط خطی مستقیم با کیفیت همودیالیز داشت.

نتیجه‌گیری و توصیه‌ها : بعد از یک نوبت همودیالیز افزایش فعالیت پاراکسوناز وجود دارد. افزایش کیفیت همودیالیز باعث بهبود فعالیت آنزیم فوق می گردد.

نوع مطالعه: عمومی | موضوع مقاله: بین رشته ای ( مدیریت آموزشی، تحقیقات آموزشی، آموزش پزشکی )
دریافت: 1382/9/6 | انتشار: 1382/9/24